Impozitarea tranzactiilor cu actiuni deruteaza brokerii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Desi mai sunt doua luni pana la finele anului, brokerii de la Bursa de Valori nu cunosc regimul fiscal aplicabil castigurilor din tranzactiile cu titluri de valoare. In lipsa precizarilor necesare,

Desi mai sunt doua luni pana la finele anului, brokerii de la Bursa de Valori nu cunosc regimul fiscal aplicabil castigurilor din tranzactiile cu titluri de valoare. In lipsa precizarilor necesare, asteptate de la un cod fiscal la care inca se lucreaza, piata inregistreaza o anumita agitatie. Spre finele anului, pe fondul impozitarii sporite a veniturilor din titluri, dupa 1 ianuarie, pretul actiunilor ar putea creste. Toate reglementarile referitoare la impozitarea veniturilor rezultate din transferul titlurilor de valoare au creat o anumita agitatie care a avut ca efect sesizabil oscilatii ale pietei, spun brokerii. "Mai avem cateva luni pana la inceperea anului si nu stim ce impozit vom aplica", spune Razvan Pasol, presedinte al societatii Intercapital Invest. Deranjeaza nu atat impozitarea in sine, cat amanarea reglementarii acestei situatii, spune acesta. "Nu este dezastruos, dar este ne-placut".
Finantare dificila prin piata de capital
O alta nemultumire a brokerilor o reprezinta faptul ca prin regimul fiscal nu se face o diferentiere intre tranzactiile "speculative" cu titluri si cele destinate finantarii firmelor prin piata de capital. Brokerii cred ca ar fi fost mai nimerit ca investitiile in titluri pe termen mediu si lung, respectiv doi-trei ani, care ajuta companiile sa se finanteze, ar trebui impozitate cu o cota redusa. "Acest tratament este aplicat in marea majoritate a tarilor europene, or, la noi este o viziune care nu va incuraja dezvoltarea pietei de capital si finantarea companiilor prin piata de capital", opineaza un broker.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite