Impozitarea in cascada a obligatiunilor incinge spiritele pe piata de capital

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Brokerii cer regim fiscal favorizant, autoritatile se fac ca nu aud

Faptul ca obligatiunile emise pe bursa sunt impozitate de cateva ori, pe intreg traseul parcurs din momentul emiterii pana cand detinatorul incaseaza dobanda, a fost semnalat in repetate randuri de catre operatorii din piata de capital. "Ne-am adresat cu tot felul de petitii, am incercat sa introducem un amendament special la ordonanta privind modificarea Codului fiscal, in sensul evitarii dublei impozitari a obligatiunilor, dar parca nimeni nu ne aude", ne-a declarat vicepresedintele Bursei de Valori Bucuresti, Septimiu Stoica. El a explicat ca aceste titluri sunt impozitate o data pe dobanda, apoi de fiecare data cand se tranzactioneaza, moment in care se percepe taxa pe castigurile de capital (ceea ce inseamna, de fapt, o cota-parte din aceeasi dobanda care va fi impozitata la finalul emisiunii). "Daca o obligatiune se vinde/cumpara in fiecare zi, dobanda aferenta acesteia e impozitata in fiecare zi", a adaugat Septimiu Stoica, evidentiind astfel faptul ca "statul castiga nemeritat de mult de pe urma circulatiei, intr-o piata si asa firava, a acestor titluri". Pe de alta parte, Gratiela Iordache - membru al Comisiei buget-finante din Camera Deputatilor - ne-a declarat ca pe piata primara de capital se resimte nevoia acuta a unui regim fiscal favorizant, iar "Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare ar trebui in primul rand sa mai reduca din comisioanele pe care le percepe emitentilor". Reamintim ca impozitul pe castigurile obtinute pe piata de capital sunt de 1%, de la 1 iunie 2005 vor fi de 10%, iar in 2006 vor ajunge la 16%. Reprezentantii pietei de capital au participat, ieri, la deschiderea "Targului de Bani", organizat de Finmedia, eveniment care se desfasoara in perioada 18-21 mai la Sala Palatului din Capitala.

Indisciplina contractuala tine in umbra factoring-ul
Doar patru-cinci banci practica la ora actuala factoring-ul, desi in Uniunea Europeana un astfel de serviciu ocupa un loc insemnat in portofoliul institutiilor specializate. De mentionat ca factoring-ul reprezinta cesionarea creantelor unui agent economic catre banca, acesta obtinand inainte de scadenta contravaloarea marfurilor livrate. Principala cauza care sta in calea dezvoltarii corespunzatoare a factoring-ului tine de legislatia romaneasca, "mult prea blanda cu cei care nu-si respecta obligatiile de plata", considera bancherii. "Contractele de profil sunt de multe ori superficiale sau chiar inexistente sub forma scrisa si ca atare sunt putin asiguratoare pentru cel care preia creanta si presteaza factoring-ul. in astfel de conditii exista un risc necontrolabil si greu de evaluat", declara pentru ziarul nostru Laurentiu Mitrache, presedintele Volksbank Romania. Conditiile ca un astfel de serviciu sa fie si la noi folosit pe masura ar fi o mai mare rigurozitate in contractarea obligatiilor reciproce si consemnarea clara a acestora in forma scrisa spre a putea fi opozabile si verificabile de catre terti. "Bilete la ordin fara acoperire se semneaza din belsug si nu li se intampla nimic celor care le emit", e de parere Gabriela Tudor, vicepresedinte al Asociatiei Romane a Bancilor, numita recent vicepresedinte al CEC.
Costurile reprezinta 1-1,5% din valoarea facturii, plus dobanda pietei la credite
Costurile la factoring sunt in linie cu cele ale finantarii bancare in general. Vorbim de regula de un comision de 1-1,5% din valoarea facturii, la care se adauga dobanda pietei practicate la credite sau de aplicarea de catre banca a unor comisioane fixe. "Daca includem si celelalte servicii de factoring - administrarea si asigurarea creantelor clientului asupra riscului de neincasare a debitorilor interni si externi, informarea periodica a clientului cu privire la situatia facturilor - se mai adauga niste costuri. Dar volumul mare de operatiuni reduce costul pe unitate. Un client care-si incredinteaza toate incasarile unei banci care deruleaza operatiuni de factoring va beneficia de reduceri sub raportul costurilor", subliniaza Laurentiu Mitrache. Astfel de servicii sunt oferite exportatorilor cu termene de incasare la 30, 90, 120 si chiar 180 de zile.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite