Importurile salvează gazele populaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile au declarat situaţie de urgenţă în alimentarea cu gaze din cauza temperaturilor mici care au dus la creşterea fără precedent a consumului populaţiei. Populaţia are prioritate absolută în alimentarea cu gaze. Pentru a respecta acest lucru, autorităţile au decis majorarea importurilor.

NU RATA:

Branul şi Râşnovul, la un pas de a rămâne fără gaz

Comisia de coordonare pentru asigurarea aprovizionării cu gaze a declarat, ieri, situaţie de urgenţă din cauza temperaturilor extrem de mici înregistrate în ultimele zile, care au dus la un consum de gaze din partea populaţiei mult mai mare decât era estimat. Astfel, au fost sistate livrările de gaze către consumatorii întreruptibili, respectiv combinatele chimice Azomureş, Doljchim şi InterAgro, iar 15 termocentrale au înlocuit consumul de gaze cu cel de păcură.

Situaţie fără precedent

Mai mult, autorităţile au decis majorarea importurilor, măsură luată în ultimă instanţă, întrucât gazele de import au preţ dublu faţă de cel intern, ceea ce ar însemna majorarea tarifelor pentru populaţie.

„Am decis creşterea importurilor de la opt milioane de metri cubi pe zi până la 10 milioane. Deşi în aceste condiţii am fi vrut să creştem această cantitate chiar şi la 15-20 de milioane de metri cubi pe zi, nu a fost posibil", a declarat, pentru „Adevărul", Tudor Şerban, secretar de stat în Ministerul Economiei.

Potrivit Legii 346/2007 privind siguranţa în aprovizionarea cu gaze, populaţia are prioritate absolută în asigurarea consumului în situaţiile de urgenţă. Urmează, în această ordine, instituţiile care asigură serviciile medicale, unităţile de învăţământ, instituţiile de asistenţă socială pentru îngrijirea copiilor, a persoanelor vârstnice şi a celor cu handicap, centralele termice care nu au posibilitatea de a folosi alt combustibil, precum şi instituţiile publice la nivel central şi local.

„Consumul casnic în această perioadă a crescut la 60-80% din consumul naţional. Această situaţie nu are precedent în sistemul energetic românesc. Totuşi, populaţia nu va avea de suferit", a arătat Şerban. Situaţia de urgenţă a fost declarată şi iarna trecută, când livrările de gaze ruseşti au fost întrerupte două săptămâni.

Potrivit estimărilor, temperaturile mici se vor menţine până la finele acestei săptămâni. Sistemul energetic a ajuns în această situaţie pentru că autorităţile au mizat pe un consum mult mai mic decât iarna anterioară, ceea ce a determinat contractarea unor cantităţi mai mici de gaze din import.

Cresc costurile termocentralelor

Utilizarea păcurii în locul gazelor înseamnă costuri cu combustibilul mai mari cu peste 30%, ne-a declarat Irina Duică, director comercial al Electrocentrale Bucureşti.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite