UPDATE Importurile de gaze, jumătate din consum

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dispeceratul Naţional de Gaze a propus pentru luna februarie o pondere-record a gazelor de import de aproape 45% din consumul total la nivel naţional, iar Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie a avizat importuri de 35%. Consumul de gaze al ţării va scădea cu 10% în februarie faţă de luna anterioară, însă volumul importat din Rusia este mai mare cu 25%.

După ce au trecut cu emoţii printr-o situaţie de urgenţă care s-a întins pe parcursul a cinci zile din cauza temperaturilor mici şi a consumului excesiv de gaze, autorităţile de resort vin cu o cifră surprinzătoare în ceea ce priveşte ponderea importurilor de gaze în consumul naţional.

Pentru luna februarie, structura amestecului de gaze propusă de Dispeceratul Naţional de Gaze include importuri în proporţie de 44,6%, în timp ce producţia internă reprezintă doar 55,4%. Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a avizat o structură a amestecului de gaze în care componenta de import reprezintă 35%.

Ameninţare pentru tariful final

Ponderea de 44,6% a importurilor este cea mai mare în consumul lunar de gaze din 2006, de când ANRE publică pe site-ul propriu rapoartele lunare privind monitorizarea pieţei gazelor. De regulă, la nivelul unui an, importurile reprezintă circa 25% din consum. Nivelul importurilor a mai avut o valoare apropiată de acest record în ianuarie 2007, când s-a ridicat la 42% din consum.

În luna decembrie a anului trecut, gazele ruseşti au însemnat 31% din consum, iar, în ianuarie 2010, au reprezentat 28,4%. În februarie, cererea totală de gaze este aşteptată să scadă cu 10% faţă de prima lună a acestui an, până la 19 milioane de MWh.

Aproximativ 13 milioane de MWh vor proveni din sursele interne, din care 9,5 milioane de MWh din producţia curentă, iar 3,3 milioane, din depozite. Din sursele externe vom consuma 6,1 milioane de MWh, 3,3 milioane reprezentând importurile curente, iar 2,8 milioane de MWh sunt gaze importate şi înmagazinate pe timpul verii.

De ce s-a ajuns aici? „În lunile anterioare am importat mai puţin, astfel că ne putem permite majorarea importurilor", ne-a declarat Tudor Şerban, secretar de stat în Ministerul Economiei.

Faţă de ianuarie, importurile cresc cu 25%, ceea ce înseamnă o sumă mai mare datorată de România în contul gazelor ruseşti, care au un preţ de circa 300 de dolari pe mia de metri cubi, dublu faţă de gazele interne. Însă, în urmă cu câteva zile, preşedintele ANRE, Petru Lificiu, spunea că preţul final al gazelor ar putea rămâne acelaşi pe parcursul acestui an, dacă nu apar probleme majore.

UPDATE (exclusiv online)

Reprezentanţii ANRE au răspuns solicitării ziarului "Adevărul" după închiderea ediţiei tipărite.

Potrivit oficialilor Autorităţii de Reglementare, Dispeceratul de Echilibrare Bucureşti (organizat în cadrul Dispeceratului Naţional de Gaze Naturale din structura Societăţii Naţionale de Transport Gaze Naturale "Transgaz" S.A. Medias) determină lunar structura amestecului de gaze naturale, pe baza datelor şi informaţiilor primite de la operatorii licenţiaţi şi consumatorii eligibili din sectorul gazelor naturale, şi întocmeşte un raport de fundamentare privind cererea de gaze naturale şi sursele de acoperire a acesteia, în care propune structura amestecului de gaze naturale. Acest raport este înaintat spre avizare către ANRE, care îl analizează şi apoi stabileşte structura amestecului de gaze. Structura de amestec aprobată se afişează pe pagina de internet a ANRE, iar raportul avizat este returnat Dispeceratului de Echilibrare Bucureşti.

„Referitor la Structura amestecului de gaze pentru luna februarie, publicată pe site-ul ANRE, vă precizăm că valoarea de 44,6% import la care faceţi referire reprezintă procentul propus de Dispeceratul de Echilibrare Bucureşti în Raportul de fundamentare privind cererea de gaze naturale şi sursele de acoperire a acesteia. În urma analizării acestui raport de către ANRE, a fost avizată structura amestecului de gaze naturale în care componenta de import reprezintă 35%. Aceasta informaţie este de asemenea publicată pe site-ul www.anre.ro, în documentul la care faceţi referire dumneavoastră", au precizat, pentru „Adevărul", reprezentanţii ANRE.

Aceştia au arătat că, pentru luna februarie 2010, ANRE a aprobat o pondere de 35% import în structura amestecului de gaze naturale, având în vedere următoarele aspecte:

• pentru consumatorii eligibili care optează pentru statutul de consumator întreruptibil, furnizarea gazelor naturale se va face doar din producţia internă, în conformitate cu prevederile Legii nr. 332/2009 pentru aprobarea O.U.G. nr. 54/2009 privind stabilirea unor masuri temporare in domeniul gazelor naturale;

• din cauza temperaturilor scăzute, pentru a asigura satisfacerea cererii de gaze naturale, este necesară utilizarea de gaze naturale extrase din depozitele de înmagazinare subterană, în care ponderea gazelor naturale din import este semnificativă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite