Importurile de titei au adancit deficitul comercial

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deficitul comercial al Romaniei a crescut cu aproape 46% in primele zece luni ale anului 2005, comparativ cu perioada similara a anului trecut, ajungand pana la 7,73 miliarde de euro. Potrivit datelor

Deficitul comercial al Romaniei a crescut cu aproape 46% in primele zece luni ale anului 2005, comparativ cu perioada similara a anului trecut, ajungand pana la 7,73 miliarde de euro. Potrivit datelor comunicate de Institutul National de Statistica , importurile au urcat cu 24 procente din ianuarie pana in octombrie, cu cele mai mari cresteri in cazul produselor minerale - titei, produse petroliere, minereuri, carbuni, ciment si sare. In cifre absolute, Romania a importat asemenea produse primare in valoare de peste 2 miliarde de euro. Salturi mari se constata si in cazul mijloacelor si materialelor de transport (+43%), precum si al produselor metalurgice (+31,7%). Statistica semnaleaza o crestere de aproape 17% in cazul exporturilor in primele zece luni ale anului, fata de acelasi interval din 2004. In schimb, exporturile de articole de imbracaminte confectionate din tesaturi si materii textile - altadata "vedeta" produselor care mergeau bine afara - au scazut cu 0,5%.
Importuri nejustificate
Cresterea importurilor de produse siderurgice cu 31,7% pare benefica pentru Romania. "Traim intr-o piata concurentiala. Romania a importat in 2005 tagla-teava, adica semifabricate. Acestea au fost prelucrate, adaugandu-li-se valoare. Al doilea tip de produse importate este tabla pentru autoturismele Logan, caci Sidex nu fabrica tabla pentru caroseria externa. Si acesta este un lucru bun, caci a crescut constructia de masini", declara Petru Iang, directorul general al Departamentului Politici Industriale din Ministerul Economiei si Comertului - MEC. "PIB-ul Romaniei a crescut cu doar 5%. Deci, cresterea importurilor cu 45% nu se regaseste in consum. Inseamna ca ele se vor regasi in exporturi de produse petroliere, ceea ce din nou este un lucru bun pentru Romania", sustine Petru Iang. In privinta cresterii importurilor de sare si carbune, oficialul MEC este rezervat: "Romania produce suficienta sare, iar importurile sunt nejustificate. Nejustificate sunt si importurile de carbune", precizeaza directorul general din MEC.
lohn-ul, pus pe fuga
Cifrele scaderii exportului de textile cu 0,5% in 2005, fata de 2004, nu par periculoase, dar trag semnalul decaderii lohn-ului in Romania.
O crestere a salariului in dolari i-a pus pe ganduri pe fabricantii occidentali, care vor o mana de lucru cat mai ieftina.
Daca in 2004 salariile din textile erau de 100 $/luna, in 2005, acestea sunt de 120 $/luna. Pentru diferenta de 20 $/luna, fabricantii de indreapta spre alte zone.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite