Importurile de resurse energetice au crescut cu 3% în 2006

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Producţia de energie electrică în termocentrale a acoperit anul trecut 61,5% din total, faţă de 56,7% în 2005 Consumul final de energie electrică a crescut, anul trecut, cu 2,7% faţă

Producţia de energie electrică în termocentrale a acoperit anul trecut 61,5% din total, faţă de 56,7% în 2005

Consumul final de energie electrică a crescut, anul trecut, cu 2,7% faţă de 2005. În condiţiile în care producţia internă de resurse energetice a scăzut cu 0,3%, creşterea a fost susţinută de o evoluţie a importurilor de resurse cu 3,1%.

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), totalul de resurse energetice a crescut, anul trecut, cu 1,1%, ridicându-se la 41,95 milioane de tone echivalent petrol (tep). Producţia internă a acoperit circa 60% din totalul resurselor şi a fost cu 0,3% mai mică decât în 2005. O evoluţie importantă au avut-o importurile de resurse energetice, care au crescut cu 3,1%, până la 17,36 milioane tep.

Cu 14% mai multe gaze naturale importate

Dintre resursele energetice analizate, creşteri de producţie s-au înregistrat doar la cărbune - cu 10,6% în 2006 comparativ cu 2005. În acelaşi timp, importurile de gaze naturale au crescut cu 14%, pe fondul unei uşoare scăderi a producţiei, cu 1,6%. În România, principalii producători de gaze naturale (98% din producţie), cu cote aproximativ egale, sunt Romgaz şi Petrom. Cea mai spectaculoasă creştere au avut-o importurile de produse petroliere, cu 31,2%.

Mai puţină energie de la producătorii hidro

Creşterea importurilor de resurse energetice a fost favorizată de aprecierea leului în raport cu moneda euro, a declarat, pentru Adevărul, analistul Liviu Voinea, preşedintele Grupului de Economie Aplicată. "Importurile s-au mărit ca urmare a creşterii cererii, dar, în acelaşi timp, au fost favorizate şi de cursul de schimb valutar. Mi-am permis să consum mai mult, pentru că am importat mai ieftin", a spus Voinea.

Producţia de energie electrică s-a ridicat, în 2006, la circa 62.185 GWh, fiind în creştere cu 4,7%. Cu toate acestea, ponderea energiei din surse hidro a scăzut comparativ cu 2005, de la 34% la 29,5%.

Comparativ, cota energiei electrice produse în termocentrale a crescut de la 56,7% la 61,5%. Energia electrică are cele mai mici costuri de producţie, fiind şi cea mai ieftină, în timp ce termocentralele au costurile de producţie cele mai ridicate. De altfel, ultima scumpire a energiei electrice, operată la 1 decembrie, a fost cauzată, potrivit Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, de producţia scăzută a Hidroelectrica şi de consumul mai mare de gaze naturale, care a compensat şi lipsa unor cantităţi suficiente de cărbune.

Importurile de electricitate au scăzut cu 57,4%, acoperind 1,6% din resursele de energie electrică.

Creşte consumul casnic de electricitate

Consumul final de energie electrică a fost de 50.348 GWh, cu 2,7% mai mare faţă de anul 2005. Iluminatul public şi consumul populaţiei au înregistrat creşteri cu 6,2%, respectiv cu 5,3%. Exportul de energie electrică a fost în creştere cu 38 milioane KWh, respectiv cu 0,7% faţă de anul 2005, potrivit INS. Institutul nu precizează care a fost evoluţia consumului în industrie, însă luând în calcul o creştere economică de circa 8% şi o evoluţie a producţiei industriale de 7%, o evoluţie a consumului final de electricitate cu 2,7% arată o uşoară tendinţă de reducere a intensităţii energetice, apreciază analistul economic Liviu Voinea. "Consumul în industrie a scăzut cu mai puţin de 2,7%, ceea ce înseamnă că a scăzut uşor intensitatea energetică, însă aceasta sub impactul creşterii de preţuri", a declarat Voinea.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite