Importurile câştigă teren în faţa exporturilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

ieri de către Institutul Naţional de Statistică (INS), exporturile au înregistrat în perioada amintită un avans de 19,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, atingând nivelul de 10,3

ieri de către Institutul Naţional de Statistică (INS), exporturile au înregistrat în perioada amintită un avans de 19,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, atingând nivelul de 10,3 miliarde de euro. Într-un ritm mult mai accelerat au crescut importurile (+26,2%), până la valoarea de 15 miliarde euro. Producătorii români dau vina pe politica monetară a BNR, care avantajează importurile în defavoarea exporturilor, prin devalorizarea monedei euro faţă de moneda naţională. Mihai Păsculescu, vicepreşedinte al Federaţiei Patronale din Industria Uşoară (FEPAIUS), spune că, în aceste condiţii, "un număr mare de companii autohtone sunt împiedicate să mai exporte". El reaminteşte situaţia critică cu care s-au confruntat textiliştii în urmă cu un an, când mai bine de 30% din companiile de profil au fost nevoite să pună lacăt la porţi. Efectele continuă să se facă simţite şi în 2006, dovadă fiind scăderea drastică a exporturilor de textile în primele şase luni, comparativ cu perioada similară a anului 2005. "Exporturile reprezintă doar 70% din volumul de bunuri vândute în urmă cu un an", spune cu îngrijorare Mihai Păsculescu.

Banii "căpşunarilor" cresc importurile
O altă cauză a adâncirii deficitului comercial este creşterea alarmantă a consumului cauzat de banii trimişi de românii care muncesc peste hotare. "De Sărbători, sumele care intră sunt investite în consum, ceea ce provoacă creşterea importurilor. Gândiţi-vă ce efecte produc 7 miliarde de euro", explică Mihai Păsculescu, care este şi vicepreşedinte al Uniunii Generale a Industriaşilor din România (UGIR-1903). El spune că mecanismele BNR de scumpire a creditelor nu vor stăvili în niciun caz consumul. "De fapt, Banca centrală nu reuşeşte să gestioneze exportul de forţă de muncă", conchide reprezentantul industriaşilor.

Importurile masive de ţiţei şi utilaje saltă deficitul comercial
Cele mai însemnate importuri s-au înregistrat la maşini şi dispozitive mecanice, respectiv produse minerale. Potrivit INS, acestea sunt şi categoriile cu cele mai mari creşteri faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, respectiv 33,7% şi 39,7%. În cifre, în primele cinci luni din 2006, România a cumpărat de afară utilaje în valoare de 3,5 miliarde euro. De asemenea, valoarea importurilor de ţiţei, produse petroliere, minereuri, cărbuni, ciment şi sare s-a ridicat la 2,54 miliarde euro. Dar, în acelaşi timp, companiile româneşti au şi exportat utilaje de peste 2 miliarde de euro, în creştere cu 42% faţă de anul trecut. Vânzările de textile, care în alţi ani ocupau poziţia de lider, au scăzut cu 0,1% în intervalul analizat.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite