Importul de inflaţie, marele pericol pentru economie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În opinia economistului-şef al BancPost, Dan Bucşa, principala ameninţare pentru revenirea economiei este inflaţia importată, în contextul în care preţurile de consum sunt influenţate foarte mult de costul produselor importate. Afirmaţia economistului vine în contextul în care România traversează etapa unei „liberalizări controlate“ a preţurilor şi va ajunge curând în cea a liberalizării cursului de schimb, anunţată dej

Dan Bucşa mai spune că procesul dezinflaţionist va continua, însă nu este convins că ţinta de 3% va fi atinsă. „Inflaţia ar putea scădea sub 5% până în iulie. Şansele ca inflaţia anuală să ajungă la sfârşitul anului 2011 sub 4%, cu alte cuvinte, ca ţinta de 3% (fixată de BNR) să fie atinsă, sunt ameninţate de creşterile preţurilor la combustibili şi la alimente în toată lumea, dar şi de liberalizarea anunţată a preţurilor la energie şi gaze naturale“, a continuat Bucşa, citat de Mediafax.

Creştere economică de maximum 1,5% în 2011

El a comparat situaţia României cu cea a SUA, unde chiar dacă se importă mult, această situaţie aproape că nu influenţează indicele preţurilor de consum. Economistul consideră că anticipaţiile inflaţioniste din România sunt mari pentru că altfel nu se explică de ce, dacă nu există un consum ridicat, preţurile continuă să crească. În ceea ce priveşte creşterea economică, Bucşa consideră că aceasta nu va trece de 1,5% în acest an.
„Ar fi minunat să îl atingem, dar nu ştiu dacă putem trece de la o contracţie de 2% la o creştere de 1,5%, având în vedere că nu sunt optimist în privinţa investiţiilor străine directe“, a spus oficialul Bancpost. El a adăugat că 2011 ar trebui să fie anul în care economia românească „iese în sfârşit din recesiune, deşi redresarea va fi lentă“.
Pentru creşterea PIB-ului, factorii cheie sunt îmbunătăţirea percepţiei consumatorului faţă de situaţia economiei şi creşterea creditării, consideră Bucşa. Dinamica reală prognozată a PIB-ului între -1,3% şi +1,4% indică faptul că nu vor avea loc modificări semnificative ale condiţiilor economice din acest an, în comparaţie cu 2010", consideră Bucşa.

Potenţial uriaş pe termen lung

Pe de altă parte, directorul general al Bancpost, Peter Weiss, consideră că România oferă „oportunităţi uriaşe“, având în vedere potenţialul pe termen mediu şi lung. El a arătat că Bancpost îşi propune în acest an să continue să crească, în condiţiile în care este o bancă de importanţă sistemică, şi să-şi dezvolte activitatea diviziei corporate.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite