Importatorii de centrale termice pregatesc oferta pentru Programul "Inlocuirea Sobelor"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Centrale Termice lucreaza la parteneriatele pe care urmeaza sa le propuna Guvernului, in programul de subventionare pentru achizitionarea centralelor

Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Centrale Termice lucreaza la parteneriatele pe care urmeaza sa le propuna Guvernului, in programul de subventionare pentru achizitionarea centralelor termice pe gaz. "Programul prin care vor fi acordate subventii pentru achizitionarea de centrale termice cu randamente ridicate contribuie substantial la reducerea consumului de energie si la diminuarea costurilor pe care le suporta populatia", apre-ciaza Olimpiu Achim, presedintele APICT. Conform datelor oficiale publicate dupa ultimul Recensamant, in 2002, din numarul gospodariilor din Romania, de peste 8 milioane, numai 700.000 aveau centrale termice pe gaz.
In zece ani, subventii pentru incalzire de 1,5 miliarde euro
Conform APICT, statul roman a acordat populatiei in ultimii zece ani subventii pentru incalzire de peste 1,5 miliarde euro. Numai jumatate din aceasta suma ar fi fost suficienta pentru contorizarea tuturor celor 2,5 milioane de apartamente din Romania conectate la sistemul centralizat de incalzire. In plus, sistemul subventiilor nu mai tine mult: doar pana in 2007. Strategia nationala privind alimentarea cu energie termica a localitatilor in sistem de incalzire centralizat recunoaste competitivitatea costului incalzirii prin sistemul individual: o Gcal obtinuta in sistem individual costa 12,95 USD, costul mediu din sistemul centralizat este de 27,77 USD/Gcal, iar pretul national de referinta platit de consumatorul casnic, in urma subventiilor, este de 17,90 USD/Gcal. Apartenenta la sistemul centralizat nu inseamna limitarea dependentei de gazul metan, deoarece insasi sistemul centralizat se bazeaza, in mare parte, pe gazul metan. Comerciantii estimau la sfarsitul primaverii ca piata centralelor termice de apartament, o piata de 75 de milioane de euro, va stagna in 2005. Daca in 1999 se vindeau in Romania 14.000 de centrale termice, in anii urmatori cresterea a fost exploziva, piata inregistrand un maxim in 2003, cu 250.000 de centrale termice vandute. Urmare a reactiei sistemelor centralizate de incalzire, care si-au vazut amenintata pozitia de monopol, piata centralelor termice a scazut cu 40 la suta, ajungand in 2004 la 145.000-150.000 de centrale termice. Este foarte probabil ca noul program va relansa puternic piata centralelor termice.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite