Importatorii şi exportatorii vor raporta la Statistică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Începând cu 1 ianuarie 2007, importatorii şi exportatorii vor avea o obligaţie suplimentară: raportarea lunară la Institutul Naţional de Statistică (INS) a datelor privind comerţul

Începând cu 1 ianuarie 2007, importatorii şi exportatorii vor avea o obligaţie suplimentară: raportarea lunară la Institutul Naţional de Statistică (INS) a datelor privind comerţul intracomunitar cu bunuri.
Pentru refuzul de a transmite aceste informaţii, amenzile pot merge până la 15.000 RON, conform unui proiect de lege adoptat de guvern. Dacă până acum statisticile INS privind comerţul exterior se bazau pe informaţiile conţinute în declaraţiile vamale, acestea dispar cu vamă cu tot, odată cu aderarea la UE. Astfel că, pentru a participa la sistemul statistic european, INS trebuie să se asigure de colaborarea agenţilor economici printr-o lege care stabileşte inclusiv sancţiuni pentru contravenienţi. Obligaţia statisticii naţionale este de a asigura date care să acopere 97% din schimburile cu UE. În acest scop, INS lucrează deja la o bază de date cu agenţii economici care vor participa la cercetare, cuprinzând 4.500 de companii exportatoare şi 13.000 de importatori, explică Filofteia Bogdănescu, director adjunct la Direcţia Comerţ Exterior din cadrul INS. Raportările se vor face exclusiv în scopuri statistice şi nu vor putea fi folosite în instanţă ori pentru determinarea obligaţiilor contribuabililor privind plata TVA.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite