Importatorii contesta planul Guvernului de a majora accizele la produsele de lux

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ei spun ca efectele vor fi mai degraba cresterea preturilor si a pietei gri decat diminuarea importurilor de astfel de produse

Dupa masurile de limitare a creditelor de consum anuntate deja de Banca Nationala, saptamana trecuta, Guvernul a discutat despre posibilitatea majorarii accizelor la produsele de lux - automobile, cafea, vinuri spumoase, aparatura electrocasnica etc. Guvernul intentioneaza sa ia o astfel de masura pentru a mai recupera cresterea importurilor care practic au explodat in ultima perioada, in conditiile in care exporturile aproape au stagnat. Importatorii produselor mai sus mentionate spun ca inevitabil se va ajunge la cresterea preturilor si ca masura majorarii accizelor nu va avea un impact semnificativ in diminuarea deficitului comercial.
Supraaccizarea cafelei va incuraja piata "gri", dar nu va diminua importurile
Un produs care se afla pe "lista supraaccizarii" este cafeaua. "Am citit cu surprindere despre posibilitatea majorarii accizelor pentru bunurile de lux, printre care se mentioneaza si cafeaua. Noi consideram ca, pana la momentul in care astfel de informatii devin publice, putem sa fim optimisti rezervat, si sa ne asteptam la o reducere a accizelor la cafea, nu la o crestere a acestora", ne-a declarat Gabriel Sidere, secretar general al Asociatiei Romane a Cafelei. Potrivit acestuia, supraaccizarea la cafea nu face decat sa reduca consumul unui produs alimentar de baza si sa favorizeze contrabanda. "Consumul mediu de cafea pe locuitor in Romania este extraordinar de scazut, de 3 ori mai mic decat media europeana, fapt determinat tocmai de nivelul foarte ridicat al accizei. Romania continua sa includa in categoria produselor de lux un produs alimentar de baza necesar consumatorului roman", sustine Gabriel Sidere. In concluzie, reprezentantul importatorilor de cafea apreciaza ca reducerea consumului de cafea in Romania prin cresterea acestei suprataxe, care deja este mult mai ridicata decat in majoritatea tarilor din UE, nu va solutiona problemele deficitului de cont curent, ba, mai mult, prin stimularea pietei "gri" il va accentua.
Pe piata auto, extrem de dependenta de pret, reactiile sunt imprevizibile
Si companiile importatoare de autoturisme sunt nemultumite de intentia de majorare a taxelor. "Este greu sa spunem ce efect va avea cresterea accizelor la importul de autoturisme, inainte sa cunoastem exact care sunt noile niveluri de accizare pe care Guvernul intentioneaza sa le aplice. In orice caz, cresterea accizelor nu va influenta pozitiv importul de vehicule in Romania. In ce masura insa, putem sa va spunem doar cand vom avea mai multe informatii privind noul regim de accizare", ne-a declarat Radu Cristian, director comercial Trust Motors. Referindu-se la ameliorarea deficitului de cont curent, Radu Cristian spune ca aceasta se poate face fie prin cresterea valorii exportate, fie prin scaderea celei importate. "Nu suntem in posesia unor date care sa precizeze care este ponderea valorica a importului de vehicule in total importuri. In cazul in care importul de vehicule detine o cota valorica reprezentativa in total import, atunci este posibil ca masurile Guvernului sa aiba o oarecare eficienta. Ne indoim insa de acest lucru, asa cum de altfel ne indoim de faptul ca importul de autovehicule este comparabil, ca valoare, cu importurile masive de materii prime destinate diverselor sectoare economice mai putin eficiente la capitolul productivitate", este de parere reprezentantul Trust Motors. Ultimele doua luni, potrivit importatorilor de autoturisme, au ilustrat o tendinta puternica in piata auto: ofertele speciale. Toata lumea comunica discounturi sau echipari gratuite, toate pentru a face cat mai accesibile produsele pentru cat mai multi clienti. "Cresterea accizelor vine in contradictie cu aceasta tendinta, iar reactia unei piete extrem de dependente de pret, cum este piata auto romaneasca, va depinde in principal de cat de mult vor creste preturile in urma modificarii accizelor", mai spune Radu Cristian.
Intre BNR si Vama, piata electrocasnicelor va fi sufocata
In ce priveste piata electrocasnicelor, in opinia importatorilor de astfel de produse, masura anuntata de Guvern, combinata cu cele ale Bancii Nationale vor avea ca efect imediat stagnarea cresterii acestei piete. "Este logic ca, odata crescute accizele, produsele vor fi mai scumpe, productie interna nu prea este, achizitionarea prin credite de consum va fi si ea limitata, deci posibilitati reduse din partea consumatorilor si, implicit, vanzari mai mici", este de parere reprezentantul unei companii importatoare de electrocasnice. Daca masurile sunt luate doar in scopul de a reduce diferenta mare dintre importuri si exporturi, electrocasnicele nu sunt cele care influenteaza acest dezechilibru major, iar Guvernul ar trebui sa se orienteze spre alte masuri, conchide sursa citata.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite