Împădurirea terenurilor, pe banii Uniunii Europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În perioada 1 octombrie – 29 octombrie, românii pot lua 50 de milioane de euro pentru împădurirea terenurilor şi întreţinerea lor. Orice proprietar de păduri, privat sau de stat, poate primi până la 1.500 de euro pe hectar pentru plantarea unor arbori noi sau 200 de euro pe an pentru întreţinerea acestora.

Vezi lista cu zonele defavorizate

În ultimii ani, România a devenit una dintre ţările codaşe la capitolul suprafeţe împădurite la nivel european, mai ales din cauza defrişărilor masive. Mai precis, datele Institutului de Statistică arată că suprafaţa fondului forestier al României, adică 27 % din teritoriul ţării, se situează sub nivelul mediu al Uniunii Europene de aproximativ 36%.

O soluţie pentru refacerea suprafeţei plantate cu arbori, care totalizează acum doar 6,5 milioane de hectare, este reprezentată de fondurile europene care pot fi accesate prin sesiunea de finanţare „Prima împădurire a terenurilor agricole".

Concret, în perioada 1 octombrie - 29 octombrie, cei interesaţi pot depune cereri pentru finanţare din fonduri europene pentru plantarea unor arbori sau întreţinerea lor. În primă instanţă, banii disponibili totalizează 50 de milioane de euro.

Fondurile totale nerambursabile alocate acestei măsuri  de finanţare depăşesc 269 de milioane de euro (contribuţie publică naţională şi comunitară) şi vor putea fi utilizate timp de şapte ani, potrivit Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit. În ceea ce priveşte valoarea finanţării, aceasta este de 70% din costul primei pentru înfiinţarea plantaţiei, şi ajunge la 80% pentru împăduririle efectuate în zone defavorizate.

Cine poate lua bani

În categoria beneficiarilor intră orice proprietar de pădure, privat sau de stat, mai exact persoanele fizice, cele juridice, asociaţiile şi autorităţile publice locale care deţin teren agricol. O condiţie importantă pentru a primi aceşti bani este ca suprafaţa propusă pentru împădurire să fie de minimum jumătate de hectar, iar proprietarul să aibă acte pentru terenul aflat în proprietare.

Beneficiarul va putea depune cererea de plată pentru decontarea cheltuieilor la Oficiile Judeţene de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (OJPDRP) doar în perioada 1 martie - 15 mai a anului dar nu mai târziu de doi ani de la semnarea contractului de finanţare.

Fără finanţare pentru pomii de Crăciun

Nu pot primi finanţare cei care vor să înfiinţeze plantaţii forestiere de pomi de Crăciun şi pentru producerea de energie regenerabilă. În aceste condiţii, românii vor continua să cumpere brazi din pădurile defrişate abuziv sau dintre cei comercializaţi anual de Romsilva. În perioada sărbătorilor de iarnă, necesarul de pomi de Crăciun este de 450.000 de bucăţi. Dintre aceştia, cam 125.000 sunt asiguraţi de Romsilva.

Banii disponibili acoperă trei tipuri de activităţi - lucrările de înfiinţare a unei plantaţii, iar prima pe hectar variază între 1.092 şi 1.520 de euro (terenurile de la câmpie primesc cele mai mari prime), lucrările de întreţinere şi o primă compensatorie pentru pierderea de venit ca urmare a împăduririi.

Pentru lucrările de întreţinere se acordă o primă, timp de cinci ani, de la data înfiinţării plantaţiei şi o plată compensatorie fixă anuală pe hectar. În zona de câmpie, plata va fi de 1.336 de euro eşalonată pe cinci ani, în zona de deal de 1.155 de euro, iar la munte suma pentru toţi cei cinci ani va fi de 826 de euro.

În cazul pierderii de venit ca urmare a împăduririi, pe o perioadă de 15 ani, proprietarii primesc 215 euro pe an pe hectar pentru fermieri şi 110 euro pe an şi pe hectar pentru proprietarii de teren agricol.

Decontări din bani europeni

Cheltuielile cu întocmirea proiectului tehnic sunt acoperite tot din aceste prime, însă nu pot depăşi 10% din valoarea eligibilă a acestuia (de exemplu 70 de euro pe hectar pentru suprafeţe de până la 50 de hectare, 50 de euro pentru suprafeţe între 50 de hectare şi 150 de hectare sau 30 de euro pentru suprafeţe mai mari de 150 de hectare).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite