Ieşirea din criză, la mâna pieţelor externe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, consideră că trecerea pe plusa economiei româneşti este dependentă de revenirea la nivel mondial. România va ieşi din recesiune în a doua parte a acestui an, pe fondul creşterii încrederii ce va determina un avans al exporturilor şi al intrărilor de capital.

Economia românească va trece pe plus în semestrul al doilea al acestui an, după ce a atins punctul minim, consideră consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR). Totuşi, revenirea va fi una lentă, iar creşterea economică din acest an va fi zero.

„Revenirea de la -7 la zero va avea loc pentru că a avut loc această revenire din SUA şi celelalte motoare ale economiei mondiale, care au dus la creşterea încrederii, ceea ce se vede în exporturi", a explicat Croitoru, care pune ieşirea din criză pe seama creşterii exporturilor, a investiţiilor străine şi a intrărilor mai mari de capital.

Oficialul BNR a arătat că estimările pentru acest an privind investiţiile străine directe indică un nivel de peste şase miliarde de euro, ceea ce înseamnă o creştere uşoară faţă de 2009. Şi Fondul Monetar Internaţional şi-a modificat prognoza de creştere economică în acest an, de la 1,3%, la 0,8%. Mai mult, Croitoru a subliniat că România nu poate ieşi din criză până nu îşi revin pieţele externe şi că relansarea va avea loc doar cu ajutor din afară, nu din interior.

„Ieşirea din criză a României este imposibilă dacă nu se iese din criză la nivel mondial. Suntem structural dependenţi de contextul mondial", a adăugat acesta.

Românii sunt prăpăstioşi

Economia românească a scăzut cu 7,1% în 2009, în principal din cauza regresului înregistrat în construcţii şi consum, componente care în anii precedenţi au înregistrat cel mai mare avans.

Faptul că România a intrat în criză la un an faţă de ţările dezvoltate este din cauza faptului că românii au respins mental criza. Totuşi, aceştia au trecut acum în extrema cealaltă şi „văd negrul mai negru decât este".

Mai mult, presiunile asupra Guvernului pentru a lua măsuri în sensul relansării economice nu va face altceva decât să ducă la „pomeni".

„Cei care presează Guvernul pentru a lua măsuri de redresare economică nu fac decât să facă presiuni pe contul curent, nu poate face nimic Guvernul. Aceste presiuni nu vor duce decât la măsuri de pomeni"a explicat consilierul pe probleme de politică monetară al guvernatorului Băncii Naţionale a României.

El a adăugat, citându-l pe Dmitrie Gusti, că în timp ce antreprenorul din vest vede în orice o oportunitate, cel român se uită în sus, la stat.

Trecerea la euro,anevoioasă

Intrarea României în 2012 în mecanismul european al ratelor de schimb, pentru trecerea la moneda euro, este un lucru extrem de dificil, mai ales că opinia publică se opune acestui proces care presupune ajustări fiscale, consideră Lucian Croitoru.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite