Identitatea clientului trebuie înscrisă pe bonuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din textul unui ordin al MFP intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2006, reiese că bonurile emise de casele de marcat fiscale nu mai sunt deductibile fiscal, ceea ce înseamnă că, spre exemplu, nu

Din textul unui ordin al MFP intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2006, reiese că bonurile emise de casele de marcat fiscale nu mai sunt deductibile fiscal, ceea ce înseamnă că, spre exemplu, nu mai are rost să ceri bon taximetristului, pentru că firma nu-l mai decontează. Faptul a stârnit reacţii virulente atât în rândul taximetriştilor, cât şi printre contabilii ce asistă companii mici şi mijlocii.
Taximetriştii s-au împăcat cu finanţiştii
În legătură cu această chestiune, o delegaţie a Camerei Naţionale de Taxi s-a prezentat, zilele trecute, la Ministerul Finanţelor cu următoarea propunere: ca să poată fi, totuşi, acceptate spre decontare, bonurile astfel emise trebuie să conţină mai multe date de identitate ale clientului, respectiv nume, prenume şi codul numeric personal sau, după caz, codul unic de înregistrare - în cazul clienţilor agenţi economici.
S-a convenit, în acest sens, ca până la data de 1 iulie 2006, taximetriştii să-şi modifice softul caselor de marcat, astfel încât să se poată adăuga pe bonuri rubricile "nume-prenume", respectiv "cod client". Între timp, începând de săptămâna viitoare şi până la aceeaşi dată, bonurile vor fi acceptate în forma actuală, cu ştampila emitentului, sumele respective fiind recunoscute ca deductibile contabil.
Surse din minister ne-au declarat că "se poate accepta propunerea reprezentanţilor taximetriştilor, şi acum se lucrează la un act normativ reparatoriu". Sursele noastre nu au fost în măsură să precizeze data la care va intra în vigoare acel act normativ, dar au dat asigurări că "e o chestiune de zile".
Deocamdată, dacă ne deplasăm cu taxiul în interes de serviciu, va trebui să cerem factură taximetristului, altfel firma nu va avea cum să ne deconteze suma trecută pe bon.
Softul caselor de marcat trebuie schimbat până la 1 iulie
Reprezentanţii Camerei de Taxi ne-au declarat că, pentru ca pe noile bonuri să se poată scrie datele de identitate ale clientului, va trebui să se modifice doar softurile de administrare, nu şi aparatura în sine, casele de marcat rămânând aceleaşi. "Am discutat cu producătorii caselor de marcat şi am găsit soluţia de a adăuga rubrici noi pe bon, operaţiunea costând doar câţiva euro", ne-a declarat preşedintele executiv al Camerei Naţionale de Taxi, Teodor Anghel. El apreciază că, în prezent, în România sunt peste 40.000 de taximetre dotate cu case de marcat fiscale.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite