Iarna va fi ca vara la factura de gaze naturale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autoritatea de Reglementare în Energie vrea să introducă un sistem liniar de facturare a gazelor, prin care vom plăti aceeaşi sumă în fiecare lună, chiar dacă iarna consumăm mai mult, iar vara, mai puţin. Instituţia va elabora un calendar pentru scumpirea treptată a gazelor din primăvară, în funcţie de suportabilitatea populaţiei şi de costurile furnizorilor.

Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) se gândeşte la introducerea din această iarnă a unui sistem liniar de facturare a consumului de gaze al populaţiei, astfel încât să fie eliminate discrepanţele uriaşe din facturile din timpul iernii, când se utilizează un volum mare de gaze, şi cele din vară, când consumul scade.

Practic, vom achita aceeaşi sumă de bani în fiecare lună a anului, în loc să plătim iarna foarte mult, iar vara, mai puţin.„Marele avantaj al acestui sistem este faptul că oferă predictibilitate în bugetul familiei pentru plata utilităţilor. Şi iarna, şi vara, valoarea facturii ar fi aceeaşi", a declarat, pentru „Adevărul", Dan Plaveti, preşedintele ANRE.

Potrivit acestuia, sunt în analiză mai multe variante, printre care introducerea unui sistem liniar pe tot timpul anului, bazat pe o estimare în funcţie de consumul din anul precedent, urmat de o regularizare la sfârşitul fiecărui an, aşa cum se procedează în Germania. O altă posibilitate este modelul francez, adică un sistem de abonamente cu mai multe regularizări. „Şi pentru operatori va fi avantajos, pentru că investiţiile în reţele se fac de regulă vara, când consumul este scăzut. Mai mult, se vor reduce costurile cu citirea contoarelor, ceea ce se va traduce printr-o micşorare a facturii", a mai spus Plaveti.

Sistemul ar putea fi implementat cel mai devreme peste trei luni. „Vom organiza informări şi dezbateri, pentru a explica ce urmărim şi pentru a culege reacţii pe această temă", a adăugat oficialul ANRE.

Import mai scump

Totodată, Autoritatea analizează solicitările furnizorilor de scumpire a gazelor, ca urmare a majorării preţului de import şi a deprecierii leului.
„Suntem aproape de finalul calculelor", a răspuns Plaveti, întrebat dacă tarifele vor fi modificate de la 1 octombrie. Preţul gazelor pentru populaţie este neschimbat de la 1 iulie 2009, când a fost redus cu 5%. Atunci, gazele de import, care însemnau 18% din consum, costau 290 de dolari pe mia de metri cubi, iar dolarul era cotat la 2,9 lei. În prezent, importurile au un preţ de 380 de dolari pe mia de metri cubi, cu 31% mai mare, iar moneda americană a urcat la 3,3 lei.

Potrivit calculelor ANRE, dacă preţul gazelor va fi indexat cu inflaţia din 2009, adică va creşte cu 5,6%, factura pentru un consumator care foloseşte gaze doar pentru aragaz va fi mai mare în medie cu doi lei pe lună, iar, în cazul celor care utilizează gaze pentru încălzire, apă caldă şi gătit, majorarea va fi în medie cu 22 de lei pe lună.

Creştere treptată a tarifelor

În ceea ce priveşte solicitarea operatorilor din domeniu de recuperare a unor pierderi acumulate în ultimii ani din cauză că facturile nu au crescut odată cu preţul internaţional al gazelor, preşedintele ANRE spune că un calendar de ajustare treptată a preţurilor finale ar putea fi pus în practică începând din primăvară.

„Plecăm de la ideea gradului de suportabilitate a populaţiei, astfel că nu se poate realiza o ajustare bruscă. De aici rezultă ideea unui calendar de ajustare treptată. Cred că putem ajunge la un numitor comun cu operatorii până la finele anului", a mai spus Plaveti. Principalele criterii în elaborarea acestui calendar vor fi suportabilitatea populaţiei şi investiţiile necesare în infrastructura de gaze.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite