Iarnă de coşmar pentru sectorul energetic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Seceta a înjumătăţit producţia de energie hidro, iar un reactor de la Cernavodă ar putea fi oprit vineri. Gerul din ianuarie va creşte importul de gaze, care a ajuns la un preţ-record. În plus, Petrom a scumpit gazele de producţie internă.

Seceta puternică din ultimele şase luni a făcut deja ravagii în sectorul energetic, iar situaţia se va înrăutăţi odată cu venirea iernii, când este de aşteptat să crească atât consumul de electricitate, cât şi cel de gaze.

Situaţia este dificilă pe toate palierele. Cel mai greu lovită este producţia de energie hidro, cea mai ieftină din ţară, care s-a înjumătăţit încă din septembrie. Hidroelectrica a fost nevoită să activeze clauza de forţă majoră din contractele sale, astfel încât să reducă livrările la nivelul producţiei. Constantin Trihenea, directorul general al companiei, estimează că această situaţie va dura până la primăvară.

Probleme la Cernavodă

Şi la Cernavodă sunt deja probleme mari cu apa de răcire a reactoarelor. Dunărea a coborât încă de săptămâna trecută la un nivel de -163 de centimetri, reprezentând prima treaptă de avertizare din planul de restricţii.

„Dacă nu va ploua în următoarele zile, iar nivelul continuă să scadă şi mai mult, vineri, 9 decembrie, se va lua decizia de a se închide unul dintre cele două reactoare nucleare de la Cernavodă", au declarat, pentru „Adevărul", surse din sector. Acest lucru nu s-a mai întâmplat din 2003.

Potrivit datelor transmise de Apele Române la solicitarea ziarului „Adevărul", nivelul Dunării la Cernavodă va continua să scadă zilele următoare şi va ajunge vineri la -186.

„Astăzi (luni - n.r.), la stația hidrometrică Cernavodă, nivelurile Dunării s-au situat la -177 de centimetri, sub treapta I de avertizare (-162 de centimetri) din planul de restricții și folosire a apei în perioade deficitare, și vor ajunge, în data de 9 decembrie (vineri - n.r.), la un nivel de -186 de centimetri, situându-se cu 24 de centimetri sub primul nivel de avertizare. După această dată, nivelurile Dunării vor înregistra o ușoară tendință de creștere, respectiv cu 3 centimetri, ajungând în data de 11 decembrie la un nivel de -183 de centimetri, care se va situa în continuare cu 21 de centimetri sub prima treaptă de avertizare", arată datele primite de la Apele Române.

Temperaturi foarte scăzute în ianuarie

Debitul Dunării la intrarea în țară era ieri de 1.850 de metri cubi pe secundă, reprezentând 35% din media multianuală a lunii decembrie (5.200 mc/s), iar gradul de umplere a principalelor 36 de lacuri de acumulare este 54%.

Problema este că deficitul de energie hidro şi nucleară, care sunt cele mai ieftine, trebuie suplimentat cu electricitate din cărbune şi gaze, surse mult mai scumpe şi mai poluante, ceea ce pune o presiune şi mai mare pe preţul final. Aceasta în condiţiile în care oricum preţul final pentru populaţie va creşte cu circa 2,5% la 1 ianuarie doar din cauza subvenţiilor pentru energia regenerabilă, fără a lua în calcul problemele cauzate de secetă.

Dacă vorbim de gaze, şi aici se preconizează o iarnă dificilă. Luna decembrie va fi liniştită, însă în ianuarie ne aşteaptă temperaturi foarte scăzute, de minus 15-20 de grade Celsius, au mai spus sursele din sectorul energetic. În aceste condiţii, consumul de gaze pentru încălzire va creşte foarte mult. Necesarul suplimentar va fi importat din Rusia, unde preţurile au ajuns acum la niveluri-record, cu 25% mai mari decât la începutul anului.

Gaze româneşti mai scumpe

În plus, de la 1 octombrie, Petrom a scumpit gazele de producţie internă cu 6%. GDF Suez, fostul Distrigaz Sud, a acceptat noile condiţii şi a cerut, mai departe, Autorităţii de Reglementare (ANRE) majorarea tarifelor finale pentru a-şi acoperi costurile.

„Această creştere a preţului gazelor din producţie internă - pe fondul scumpirii gazului importat şi în condiţiile necesităţii de a mări importurile de gaze în sezonul rece - va trebui să se reflecte, în cel mai scurt timp, în tarifele reglementate", ne-au precizat oficialii GDF Suez.

În schimb, potrivit informaţiilor deţinute de „Adevărul", cei de la E.ON nu au acceptat majorarea şi sunt în negocieri cu mai mulţi importatori pentru a-şi asigura necesarul de gaze. „Analizăm piaţa pentru a vedea la ce soluţii putem apela, astfel încât să nu fie nevoie să cerem o majorare suplimentară de preţ", ne-au declarat surse din companie.

Preţul final al gazelor şi al energiei pentru consumatorii industriali ar trebui să fie majorat cu două cifre, pentru ca operatorii să-şi acopere toate costurile, declara şeful E.ON România, Frank Hajdinjak, la finele lunii octombrie. Pentru populaţie, preţul gazelor nu va creşte până la 1 aprilie 2012, potrivit unei ordonanţe de urgenţă adoptate de Guvern vara trecută.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite