Iarna blândă a pus presiune pe piaţa gazelor naturale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din cauza temperaturilor ridicate, consumul a scăzut cu aproximativ 5%, în 2007. Anul 2007 a adus pe piaţa de gaze naturale noi concurenţi, atât pe partea de furnizare, cât şi pe cea de

Din cauza temperaturilor ridicate, consumul a scăzut cu aproximativ 5%, în 2007.

Anul 2007 a adus pe piaţa de gaze naturale noi concurenţi, atât pe partea de furnizare, cât şi pe cea de distribuţie. Cu toate acestea, contextul nu a fost unul foarte favorabil, din cauza vremii călduroase, care a determinat o scădere a consumului de gaze naturale, inclusiv a celor de import. Valoric, însă, piaţa s-a ridicat, datorită creşterii tarifelor.

Per ansamblu, românii au consumat în 2007 o cantitate totală de 16,4 miliarde metri cubi, în scădere cu peste 5% faţă de anul anterior, când consumul s-a ridicat la 17,3 miliarde metri cubi, potrivit datelor furnizate ziarului "Adevărul" de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). "Anul trecut au fost temperaturi mai ridicate, iarna a fost mult mai caldă faţă de ultimii ani, lucru care şi-a pus amprenta pe consum", ne-a declarat Marius Stroia, director la Dispeceratul Naţional de Gaze.

Datorită creşterii preţurilor, piaţa a evoluat la circa 5,8 miliarde de dolari, faţă de 5 miliarde în 2006, dar a fost împărţită între un număr tot mai mare de jucători. Cea mai spectaculoasă intrare a fost poate pe segmentul importurilor, a companiei Conef Gaz, în spatele căreia se află investitori ruşi, care au ajuns să deruleze, spre finele anului, peste 10% din cantităţile cumpărate din exterior, faţă de un procent de numai 0,56%, în luna februarie 2007. Cantitativ, România a consumat anul trecut 4,8 miliarde metri cubi de gaze aduse din Rusia, în scădere cu aproape opt procente, al căror preţ a variat între 275 şi 315 dolari pe mia de metri cubi.

Cantitatea a asigurat 30% din consumul total. În afară de Conef, pe segmentul celor care au vândut gaze din import se numără alte nouă companii, printre care E.ON Gaz România, Distrigaz Sud, Romgaz sau Wiee.

Bani în loc de gaze pentru Transgaz

Toţi aceştia au cumpărat gaze de la cei doi intermediari în relaţia cu Rusia - Wintershall, care controlează circa 70% din importuri, şi Imex Oil. Potrivit lui Gabriel Sîrbu, director în cadrul ANRE, Transgaz a fost singurul contractor direct al Gazprom. Societatea naţională de transport al gazelor a primit de la Gazexport, divizia de export a gigantului rus Gazprom, o cantitate de 156 milioane metri cubi de gaze.

"Sunt gazele primite pentru tranzitul efectuat de Transgaz şi care au fost livrate de companie pe piaţa liberă. Din 2008, acest contract a fost transformat în bani, astfel că nu mai primim gaze, transportatorul va primi bani", a precizat Sîrbu.

Pe segmentul de furnizare directă către consumatorii eligibili au intrat anul trecut nouă companii, printre care Arelco, Intergaz, Transenergo Com, Enex sau Oligopol.

Clienţii renunţă greu la vechii furnizori

Cu toate astea, cantităţile livrate acestora au rămas la fel ca la sfârşitul lui 2006, la 9,1 miliarde metri cubi, însemnând circa 56% din totalul de consum, în ciuda faptului că de la mijlocul anului trecut fiecare client, inclusiv cel casnic, îşi poate negocia singur contractele de achiziţie a gazelor. Sectorul clienţilor eligibili a fost dominat de Romgaz, cu o cotă de piaţă de 26%, urmată de Petrom Gas cu 13% şi de Petrom, cu 12%. "Pe acest sector există o oarecare concurenţă, pentru că niciun furnizor nu deţine nici măcar 30% din piaţă", a afirmat Sîrbu.

Potrivit acestuia, pe sectorul casnic niciun consumator nu a solicitat până acum schimbarea actualului furnizor, care îndeplineşte şi rolul de distribuitor, şi asta pentru că nicio companie nu şi-a manifestat intenţia de a ataca segmentul rezidenţial. Aşa se face că, pe sectorul de furnizare reglementată, Distrigaz Sud şi E.ON Gaz România şi-au menţinut şi în 2007 poziţiile de vârf, cu cote de piaţă de 47%, respectiv 45%, ceilalţi 34 de furnizori reglementaţi împărţind restul micilor consumatori.

Au crescut tranzacţiile intermediare

Interesantă în 2007 a fost evoluţia segmentului de trading cu gaze. Tranzacţiile intermediare, între producător şi furnizor sau între furnizori, au ajuns la 9,2 miliarde metri cubi, în creştere cu un miliard faţă de anul precedent. Această creştere de peste 12 procente a fost explicată de ofi cialul ANRE, Gabriel Sîrbu, prin faptul că, în 2006, cele două companii producătoare, Romgaz şi Petrom, au vândut mai mult direct la consumatorii eligibili.

"Anul trecut, probabil, au preferat să meargă pe piaţa angro, nu la eligibili, şi atunci tranzacţiile intermediare au fost mai mari", a explicat Sîrbu.

Pe segmentul angro şi-au mai făcut apariţia în 2007 cinci noi jucători, numărul total ajungând la 18. Acesta a fost dominat de Romgaz şi Petrom, cei doi mari producători.

De altfel, aceştia au livrat în total pe piaţă 11,6 miliarde metri cubi. Pe segmentul casnic, preţul gazelor din producţia internă a crescut într-un an de la 397,5 lei la 470 lei pe mia de metri cubi.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite