Iarna 2004-2005 este asigurata din punct de vedere energetic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

3 miliarde mc de gaze inmagazinate la 15 octombrie

Ieri a fost constituit la Ministerul Economiei si Comertului comandamentul de monitorizare a stocurilor de combustibili pentru trecerea iernii 2004-2005. In acesta sunt incluse absolut toate unitatile MEC din energetica - Petrom, Distrigaz-Sud, Electrica, Transelectrica, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, unitatile Termoelectrica, dar si Conpet, Transgaz si Romgaz. La constituirea comandamentului au fost prezenti si reprezentanti ai Ministerului Administratiei si Internelor si ai Ministerului Transporturilor. S-ar parea ca stocurile de combustibili sunt refacute la nivelul stabilit, luandu-se in calcul prognoza unei ierni mai dificile decat cea de anul trecut. Dan Ioan Popescu, ministrul Economiei si Comertului, este sigur ca iarna care vine este cea mai pregatita, din punct de vedere energetic, din ultimii 10 ani.

Fara sincope in aprovizionarea cu energie

La productia de energie electrica exista o crestere de 4,5% fata de 2003, generata de cresterea consumului industrial. La energia termica, cifrele indica o crestere de 6,5%. Unitatile care intra in cadrul Termoelectrica si complexurile energetice furnizeaza energie termica pentru noua orase mari din Romania - Bucuresti, Galati, Deva, Constanta, Craiova, Petrosani, Uricani, Vulcan, Lupeni. In Bucuresti, pretul este de 750.000 lei/gigacaloria, iar in Galati, 800.000 lei/gigacaloria, inclusiv transportul. Cea mai ieftina energie termica este la Cernavoda, 190.000 lei/gigacaloria, iar cea mai scumpa, la Petrosani, 1 milion lei/gigacaloria. "Unitatea din Petrosani se afla in proces de reabilitare, iar de anul viitor, energia termica produsa acolo va fi mult mai ieftina", declara Dan Ioan Popescu, ministrul Economiei si Comertului. S-ar parea ca ministrul Popescu este multumit si de evolutia din acest an a productiei de energie hidro, comparativ cu cea din 2003, cand compania s-a confruntat cu cea mai mare seceta din Romania in ultimii 160 de ani: "Hidroelectrica are cel mai bun an si ca productie si ca rezerve in lacuri. Gradul de umplere al acestora este de 76,6%, dar am cautat sa nu folosim apa din lacuri. Oricum, la Hidroelectrica, suntem in situatia optima". In opinia oficialului MEC, si Nuclearelectrica s-a ridicat la cele mai bune randamente, iar opririle au fost cele stabilite in grafice. Electrica, compania care a avut mult de patimit in aceasta vara datorita furtunilor care au culcat la pamant retele intregi de transport al energiei, si-a luat masuri de completare a utilajelor de interventie. "Oricum, este bine sa se stie ca nu vor exista sincope in aprovizionarea cu energie in aceasta iarna", a mai sustinut ministrul Dan Ioan Popescu.

65.000 tone de pacura, in tancurile Petrom

Nu ar fi exclus ca cea mai buna situatie sa existe la nivelul de inmagazinare a gazelor naturale. Aici, Petrom, Romgaz si Distrigaz Sud si Nord au reusit sa incheie ciclul de inmagazinare in 15 octombrie, asa cum era prevazut. In 2004, a crescut cu circa 200.000 numarul consumatorilor de gaze naturale, fapt pentru care a fost estimat un consum total de 11,7 miliarde mc de gaze. La stocarea gazelor un aport substantial l-au avut cei doi mari operatori interni - Romgaz, cu 1.395 miliarde mc, si, Petrom, cu 676 miliarde mc. La randul sau, Distrigaz-Sud a importat 228 milioane mc gaze naturale. In plus, Petrom participa la stocurile energetice cu 65.000 tone de pacura si cu 42.000 tone de CLU - combustibil lichid usor. "Putem face aprovizionarea zilnic cu 1.500-2.000 tone de pacura, fara nici un fel de probleme. Din cele 42.000 tone de CLU, 23.000 de tone se afla in depozitele judetene, iar restul in cele doua rafinarii Arpechim si Petrobrazi. Doresc sa reliefez ideea ca strategia iernii 2004-2005 este gandita de Ministerul Economiei si Comertului astfel incat sa existe o corelare perfecta de aprovizionare intre toti agentii si companiile producatoare de combustibili energetici", ne-a declarat Gheorghe Constantinescu, directorul general al Petrom.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite