INTERVIU Primul director străin al Tarom: "Trebuie să stopăm pierderile"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Austriacul Heinrich Vystoupil, primul manager privat şi străin al transportatorului aerian naţional, vrea să facă la Tarom ceea ce nu au reuşit managerii de stat. Heinrich Vystoupil, numit miercuri director general executiv la Tarom, este fericit să se întoarcă în România şi să conducă o companie în al cărei potenţial crede.

„Am acceptat această funcţie pentru că sunt încă încrezător în potenţialul Tarom, este o provocare pentru mine, am locuit în România pentru patru ani şi sunt încă foarte conectat. Sunt onorat să fiu în această poziţie“, a declarat pentru „Adevărul“ Vystoupil, care în perioada 2006-2010 a fost director general al Austrian Airlines pentru România şi Moldova.   

Care sunt planurile austriacului la conducerea companiei naţionale de transport aerian? „După întâlnirea pe care am avut-o cu boardul, am stabilit că prioritatea noastră este să facem această companie profitabilă“, a spus Vystoupil.

Recunoaşte că acest lucru va fi destul de dificil, în condiţiile în care Tarom a cumulat în ultimii patru ani pierderi de 181 de milioane de euro. „Tarom pierde bani de patru ani încontinuu, iar noi trebuie să stopăm acest lucru, să facem să devină o companie sustenabilă pentru că rezolvarea tuturor celorlalte probleme depind de asta“, a explicat managerul privat.

Restructurarea ar putea fi o soluţie


Vystoupil spune că abia după ce va avea tabloul complet al companiei, după ce va vorbi cu toţi oamenii şi va cunoaşte toate datele, va decide dacă Tarom va trece printr-un proces de restructurare. „Sigur vom ajunge şi aici, chiar dacă în acest moment nu pot spune asta“, a adăugat austriacul, precizând că tot atunci va decide dacă va avea nevoie de specialişti din străinătate.

El spune că în perioada în care a stat în România a cunoscut atât manageri foarte buni, cât şi manageri foarte slabi, la fel ca în oricare altă ţară. „Nu am întâlnit manageri de stat. Am fost întotdeauna implicat în management privat“, a mai spus austriacul.

„Am fost întotdeauna manager privat”

Heinrich Vystoupil şi-a început cariera în 1994 în cadrul grupului olandez KLM Cargo, în poziţia de manager de relaţii cu clienţii. În 2001, s-a angajat la compania aeriană Austrian Airlines, unde a rămas până în 2010.

A fost promovat de la funcţia de director al departamentului de management al calităţii la cea de manager al departamentului de marketing şi vânzări, şi apoi la cea de director al companiei în Slovacia. În 2006, Vystoupil a devenit director general al Austrian Airlines pentru România şi Moldova.

Faptul că a lucrat 10 ani la Austrian Airlines, practic un competitor direct al Tarom pe unele rute, nu i se pare o problemă. „Cum voi trata acest lucru? Profesionist! Am lucrat acolo 10 ani, dar acum lucrez la Tarom şi voi fi dedicat acestei companii. Competiţia dintre Tarom şi Austrian Airlines nu se deosebeşte cu nimic de cea dintre Tarom şi altă companie“, a spus noul director al Tarom. 

În 2010-2011, austriacul a fost, pe rând, partener la firma de consultanţă în domeniul transportului aerian Viacon Consulting, senior consultant pe zona comercială în cadrul Lufthansa Consulting şi director comercial pentru Qatar Airlines în Viena.

Acum, este bucuros că s-a întors în România pentru că îi place foarte mult ţara noastră, îi plac oamenii şi mediul de aici. Se gândeşte pentru viitor să se mute aici cu întreaga familie, dar nu acum, „pentru că este foarte mult de lucru şi nu prea o să stau pe acasă“.

„Tarom pierde bani de patru ani încontinuu, iar noi trebuie să stopăm acest lucru, să facem să devină o companie sustenabilă”, a declarat Heinrich Vystoupil, director general al Tarom.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite