Câştigurile salariale ale românilor au scăzut în luna octombrie faţă de septembrie
0Câştigul salarial mediu brut a scăzut în luna octombrie cu 9 lei faţă de luna septembrie, cel mediu net reducându-se cu 7 lei.
În octombrie câştigul salarial mediu net a fost de 1457 lei. Cele mai mari valori pentru câştigul salarial mediu net s-au înregistrat în serviciile de tehnologia informaţiei, inclusiv activităţi de servicii informatice, unde a atins 3688 lei, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante - unde a fost de 872 lei.
În raport cu preţurile de consum indicele câştigului salarial real, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum a fost de 98,9%. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 117,7%, cu 1,4 puncte procentual mai mic faţă de cel înregistrat în luna septembrie.
În octombrie, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mic decât în luna precedentă, când s-au acordat prime ocazionale de vacanţă, trimestriale şi pentru „ziua petrolistului", ori s-au plătit concedii de odihnă.
Cele mai semnificative scăderi
Scăderi importante ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în industria petrolului brut şi a gazelor naturale (cu 28,7%) şi în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului (cu 20,4%). De asemenea, reduceri au avut loc în activităţile auxiliare intermedierilor financiare -inclusiv asigurări şi fonduri de pensii, între 16 şi 19%, şi în extracţia minereurilor metalifere. Între 2,5 şi 5,5% s-au redus câştigurile salarilae în fabricarea produselor farmaceutice, în domeniul intermedierilor financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), în silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, transporturi aeriene.
Cele mai semnificative creşteri
Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în transporturile pe apă între 4,5% şi 5,5%, în activităţi extractive, de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune şi tranzacţii imobiliar, valorile înregistrându-se între 3 şi 4%.
De asemenea, au crescut veniturile salarile cu valori între 2 şi 3 procente, în activităţile de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), extracţia cărbunelui superior şi inferior, tăbăcirea şi finisarea pieilor, fabricarea altor mijloace de transport.
Pentru bugetari, s-au înregistrat uşoare creşteri în octombrie faţă de septembrie în sănătate şi asistenţă socială (2,1%), în învăţământ (0,5%) şi administraţie publică (0,2%).