INS: Managerii estimează o revenire a afacerilor în trimestrul doi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Managerii firmelor estimează pentru perioada aprilie-iunie 2010 o creştere moderată în industria prelucrătoare şi servicii şi o stabilitate relativă a activităţii în construcţii şi comerţul cu amănuntul, în raport cu cele trei luni anterioare, însă vor continua disponibilizările, cele mai afectate domenii fiind fabricarea produselor din tutun şi a hârtiei, arată un sondaj al Institutului Naţional de Statistică.

Managerii din industria prelucrătoare preconizează, pentru următoarele trei luni, o creştere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +8%), precum şi a preţurilor produselor industriale (sold conjunctural +9%), se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).


Continuă disponibilizările


În ceea ce priveşte numărul de salariaţi se estimează o reducere moderată, soldul conjunctural fiind de -8% pe total industrie prelucrătoare (-13% la întreprinderile mijlocii, cu 249 - 500 salariaţi). Unele dintre activităţi vor avea însă o tendinţă de scădere mult mai accentuată decât pe total, respectiv fabricarea produselor din tutun, tipărirea şi reproducerea pe suporţi a înregistrărilor şi fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie (solduri conjuncturale -48%, -31% şi, respectiv, -28%).


Sectorul construcţiilor se va stabiliza


În activitatea de construcţii se va înregistra, în următoarele trei luni, o relativă stabilitate atât a volumului producţiei (sold conjunctural +1%), cât şi a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural -1%).


Managerii din sectorul de comerţ cu amănuntul au estimat în luna aprilie 2010 o stabilitate relativă a activităţii economice pentru următoarele trei luni (sold conjunctural +4%). Astfel, volumul total al vânzărilor de mărfuri va avea o tendinţă de creştere (sold conjunctural +7%), iar cel al comenzilor adresate de către unităţile comerciale furnizorilor de mărfuri vor înregistra o relativă stabilitate (sold conjunctural -4%). De asemenea, angajatorii prognozează pentru aprilie-iunie o scădere moderată a numărului de salariaţi din acest sector (sold conjunctural -12%) şi o creştere a preţurilor de vânzare cu amănuntul vor creşte (sold conjunctural +23%).

Avans uşor pentru sectorul serviciilor


Cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte un avans uşor (sold conjunctural +8%) în intervalul menţionat, conform estimărilor din luna aprilie 2010. În acelaşi timp, managerii prognozează o reducere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -7%), această tendinţă fiind dată în special de întreprinderile foarte mari (500 salariaţi şi peste). Preţurile de vânzare sau de facturare a prestaţiilor vor avea o tendinţă de relativă stabilitate, se mai arată în comunicatul INS.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite