INS: Există semne ale atenuării crizei economice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Criza este în continuare prezentă, dar semne ale unei anumite atenuări a intensităţii sale se fac simţite, a declarat astăzi preşedintele Institutului Naţional de Statistică (INS), Vergil Voineagu.

În toată evoluţia negativă a economiei există un element îmbucurător. Potrivit lui Voineagu, singurul trimestru de creştere economică, de la începutul crizei, a fost trimestrul trei din 2009, cu un avans al PIB de 0,9%.

În rest, s-au înregistrat scăderi atât trimestriale, cât şi anuale.

„Lucrul îmbucurător este că această descreştere a PIB are tendinţa de diminuare constantă, creând perspective de realnsare economică", a spus şeful INS.

Componenta care susţine ieşirea tehnică din recesiune este industria, în condiţiile în care în lunile martie şi aprilie ale acestui an România a înregistrat una dintre cele mai puternice creşteri ale producţiei industriale din UE.

Legat de componenta exportului, cel mai mare avans l-a înregistrat producţia de autovehicule de transport rutier, de 51%. Mai exact, au crescut exporturile de piese de schimb pentru autovehicule rutiere, cu 86,7%, autoturismele de oraş, 56,1% şi autoutilitarele, cu 50,5%.

Un avans consistent a fost înregistrat şi de exportul de produse chimice, de 48%.

Din punctul de vedere al contribuţiei la scăderea PIB, formarea brută de capital fix (investiţiile în clădiri, echipamente de producţie) a avut una dintre cele mai mari influenţe, cu o descreştere de 29,8%.

O evoluţie pozitivă este şi faptul că, în primele patru luni din 2010, dinamica exporturilor o depăşeşte pe cea a importurilor, deficitul comercial fiind cu peste 10% mai mic (300 de milioane de euro) faţă de perioada similară a anului trecut.

Preşedintele INS a punctat ieşirea din recesiune a majorităţii statelor membre, printre care Ungaria şi Cehia, dar cu anumite rezerve. „În multe dintre aceste ţări, creşterile sunt încă fragile, apărând riscul ca acestea să treacă din nou pe minus", a spus Voineagu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite