ING estimează pentru acest an o scădere cu 1,4% a economiei româneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

ING Bank România şi-a revizuit prognoza de creştere a economiei româneşti în 2010 de la +0,9% la -1,4% şi estimează că indicatorul va reveni la o valoare pozitivă abia în 2011, potrivit unui raport al instituţiei financiare.

"Având în vedere necesitatea unor reforme fiscale în perioada următoare (tăierile anuntaţe ale salariilor şi ale ajutoarelor sociale plus în cele din urmă concedieri în sectorul public şi/sau o majorare a impozitelor), precum şi considerând datele detaliate privind PIB-ul anunţate ieri (joi - n.r.), am revizuit prognoza noastră pentru 2010 de la +0,9% la -1,4% (previziunea FMI este -0,5%)", spun oficialii ING.

Aceţtia au admis că situaţia poate fi chiar mai gravă de atât, chiar dacă, în prezent, nu sunt argumente puternice în acest sens.

Totodată, prognoza pentru 2011 a fost scăzută de la 1,5% la doar 0,2%.

„În urma acestei modificări semnificative, intenţionăm să revizuim descrescător prognoza privind inflaţia şi crescător cea pentru deficitul bugetar şi euro/leu", se mai arată în raport.

De asemenea, ING se aşteaptă ca leul să se tranzacţioneze cu o tendinţă de depreciere, dar precizează că pierderile ar trebui să fie limitate deoarece este posibil ca BNR să protejeze nivelul de 4,20 lei/euro.

"Ne aşteptăm ca ratele pe termen scurt să scadă în continuare astăzi. Ministerul Finanţelor (MF) a decis să respingă toate ofertele la licitaţia de obligaţiuni de ieri, în ciuda asteptărilor noastre ca acesta să plătească un randament mai ridicat. Această strategie arată că MF nu face încă o dată ceea ce este adecvat în cazul în care volumul plăţilor amânate este semnificativ deoarece astfel este afectată economia reală", mai susţin responsabilii ING.

Analiştii arată că pieţele fluctuează, iar speranta că randamentele vor scădea este nepotrivită când riscul politic este în creştere. "Mai mult, presiunea asupra guvernului atât din partea sindicatelor, cât şi a opoziţiei va persista având în vedere măsurile de austeritate ceea ce va face dificilă emiterea de obligaţiuni la randamente scăzute. Iar ca ultim punct, strategia de respingere a tuturor ofertelor, aşa cum s-a văzut în trecut, trimite un mesaj negativ pieţei", se menţionează în studiul ING.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite