IMM-urile întrec marii contribuabili la datoriile către bugetul de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Întreprinderile mici şi mijlocii (IMM) au întrecut la capitolul "datorii la stat" marii contribuabili. La sfârşitul lunii septembrie, aceştia din urmă datorau la buget 5,35 miliarde de lei,

Întreprinderile mici şi mijlocii (IMM) au întrecut la capitolul "datorii la stat" marii contribuabili. La sfârşitul lunii septembrie, aceştia din urmă datorau la buget 5,35 miliarde de lei, faţă de 10,96 miliarde de lei, atât cât reprezentau la aceeaşi dată restanţele contribuabililor mici şi mijlocii.
Cu toate acestea, autorităţile sunt îngrijorate de datoriile istorice acumulate de marile companii, ştiut fiind faptul că mare parte a acestora sunt irecuperabile.
În timp ce restanţele marilor firme din România au scăzut cu peste 45%, de la 9,8 miliarde de lei, la 30 iunie 2006, la 5,35 miliarde de lei, la 30 septembrie 2006, datoriile contribuabililor mici şi mijlocii au avansat în aceeaşi perioadă cu 27%, de la 8,5 miliarde lei, la 10,9 miliarde de lei.
"Această situaţie se datorează şi faptului că, o parte din contribuabilii mari nu au mai îndeplinit criteriile şi au fost trecuţi pe listele contribuabililor mici şi mijlocii", explică reprezentanţii ANAF.
Datorii totale de peste 4,5 miliarde de euro
Potrivit datelor prezentate ieri de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), firmele din România datorau statului, la sfârşitul lunii septembrie 2006, 16,32 miliarde de lei, adică aproximativ 4,5 miliarde de euro (calculat la un curs euro de 3.6000 lei), cu 2,1 miliarde de lei mai puţin, faţă de 30 iunie.
Cea mai mare parte a datoriilor marilor contribuabili este către bugetul asigurărilor sociale de stat, respectiv 2,7 miliarde lei, în timp ce firmele mici şi mijlocii au cele mai mari restanţe la bugetul statului - 5,9 miliarde de lei. Din cauza datoriilor, aproape 10.000 de firme mici şi mijlocii se află în procedura de executare silită, alte 78 sunt în administrare specială, iar 671 de societăţi au beneficiat de înlesniri la plată. Potrivit ANAF, din cele peste 104.000 de firme mici şi mijlocii datoare statului la 31 iulie a.c., un sfert şi-a achitat, integral, restanţele. În ceea ce-i priveşte pe marii datornici, din cei 305 publicaţi pe site-ul MFP la sfârşitul lunii iulie a.c., doar 79 s-au achitat, integral, de datorii.
Statul nu va putea recupera integral datoriile
Deşi sunt mai mici, datoriile istorice ale marilor firme reprezintă pentru autorităţi un serios motiv de îngrijorare, din cauza faptului că acestea au fost acumulate în timp de fostele întreprinderi de stat, acum aflate în faliment. Preşedintele ANAF, Sebastan Bodu recunoştea, recent, în cadrul unui interviu acordat ziarului Adevărul că aceste sume nu vor putea fi recuperate, integral, niciodată.
"Este evident pentru orice om de bună-credinţă, care nu e nici populist şi nici demagog, că aceste sume nu se vor mai putea încasa vreodată. Sunt considerate irecuperabile. Fiscul a încasat în timp tot ce s-a putut, aplicând măsurile de executare silită", a declarat la acel moment şeful Fiscului. Pe lista marilor datornici se află societăţi precum CFR, Compania Naţională a Huilei, Tractorul Braşov, Compania Naţională Apele Române şi multe alte foste întreprinderi de stat.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite