IMM-urile vor întâmpina în continuare dificultăţi în obţinerea finanţării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Companiile mici şi mijlocii se vor confrunta în continuare cu dificultăţi ,în ceea ce priveşte obţinerea finanţării, deorece creditarea rămâne dificilă, iar acest sector ar avea nevoie de susţinere, mai ales în actualul context economic, când se prefigurează un nou an de criză economică, potrivit Consiliului Investitorilor Străini (CIS).

"Suntem în faţa unui an de plină criză economică la nivel internaţional şi local, iar anii care vin nu vor fi mai prolifici. IMM-urile au nevoie de bani suplimentari, având în vedere contextul economic", a declarat, marţi, Florin Bănăţeanu, director KPMG România pentru consultanţă fonduri europene şi sectorul public, prezent la o conferinţă organizată de Consiliul Investitorilor Străini (CIS), citat de Mediafax.

Reprezentantul companiei de consultanţă şi audit a prezentat o serie de măsuri din partea CIS pentru sprijinirea firmelor mici şi mijlocii, cele mai multe referindu-se la facilitarea accesului la finanţare.

În acest sens, CIS susţine facilitarea accesului IMM-urilor la capitalul de risc prin constituirea fondurilor de capital de risc, crearea unor reţele de investitori privaţi ("business angels") care să investească în firme mici şi mijlocii, înfiinţarea unui sistem de fonduri regionale de garantare şi capitalizarea adecvată a fondurilor de garantare şi de contragarantare.

"Punctele slabe ale IMM-urilor sunt competenţele manageriale reduse, o bază tehnologică înapoiată şi acces la finanţare limitat (...). Creditarea IMM-urilor rămâne dificilă, dar în acelaşi timp există un apetit redus al firmelor mici şi mijlocii pentru a accesa fondurile de garantare. IMM-urile au fost principalele victime ale crizei, rata de default a fost mare la nivelul firmelor mici şi mijlocii, iar cu cât firma este mai mică impactul a fost mai mare", a declarat Mihai Bogza, preşedintele consiliului de administraţie al Bancpost şi membru al boardului CIS.

Pe de altă parte, Aurel Şaramet, preşedintele Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, a arătat că în ultimii trei ani capitalul instituţiei a fost majorat cu 100 de milioane de euro, ceea ce permite acordarea de garanţii în valoare de 800-900 milioane de euro, reprezentând credite de 1,5 miliarde de euro.

"Având în vedere evoluţia creditării suma este suficientă. Chiar dacă am avea mai mulţi bani nu există deschidere din partea băncilor de a se expune mai mult pe creditarea IMM-urilor", a spus Şaramet.

Consiliul Investitorilor Străini a fost înfiinţat în 1997 şi reuneşte 130 de companii, ale căror investiţii cumulate în România, de aproximativ 40 de miliarde de euro, reprezintă aproape două treimi din totalul investiţiilor străine directe realizate din 1990 până în prezent.


Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite