IMM-urile îşi mută birourile din apartamente în centre de afaceri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din ce în ce mai multe întreprinderi mici şi mijlocii intenţionează să-şi mute sediile din apartamente şi vile în clădiri special destinate birourilor. Conform unui studiu efectuat de

Din ce în ce mai multe întreprinderi mici şi mijlocii intenţionează să-şi mute sediile din apartamente şi vile în clădiri special destinate birourilor. Conform unui studiu efectuat de compania de consultanţă imobiliară Esop, aproximativ 70% din proprietarii de IMM-uri afirmă că intenţionează să realizeze această operaţiune în următoarea perioadă.
Maxim 249 de angajaţi şi o cifră de afaceri anuală mai mică de 8 milione de euro aceste caracteristici definesc mai bine de 90% din firmele româneşti. Dintre acestea, doar ceva mai mult de o treime, conform datelor Esop, îşi desfăşoară activitatea în clădiri de birouri. Restul - în vile sau blocuri. Vilele sunt însă insuficiente numeric şi multe dintre ele nu sunt corespunzătoare unei activităţi de tip office. Nici chiria nu este mică, între 9 şi 13 euro pe metrul pătrat. Apartamentele în bloc, căutate adesea pentru chiria redusă, care poate începe de la 7 euro pe metrul pătrat, au dezavantajul spaţiului limitat. Este greu de crezut că până şi o afacere de mici dimensiuni, adică cu 10 până la 49 de angajaţi, poate fi înghesuită într-un imobil construit pentru o cu totul altă destinaţie.
În prezent, nici clădirile de birouri existente nu sunt soluţia ideală pentru afacerile care se încadrează în categoria IMM. "Pe lângă faptul că în aceste spaţii chiriile sunt destul de mari, mai puţin de 25% din imobilele destinate birourilor oferă suprafeţe închiriabile între 150 şi 450 de metri pătraţi", spune Mirela Raicu, director de marketing la Esop.
Analizele imobiliare arată că tocmai aceste suprafeţe sunt cele mai căutate. 63% din cereri au ca obiect spaţii între 150 şi 250 de metri pătraţi şi 19% caută suprafeţe de 250-450 metri pătraţi.
"Eventuala introducere a obligativităţii funcţionării companiilor în spaţii cu destinaţia birouri poate deveni o oportunitate deosebită pentru dezvoltatori", a arătat Raicu. În opinia sa, soluţiile pentru anii viitori sunt construcţia de clădiri de talie medie, în zonele semicentrale ale Capitalei, dar şi de parcuri de afaceri. Spaţiile destinate închirierii trebuie să fie în primul rând modulabile, astfel încât patronii afacerilor mici să poată să dimensioneze spaţiul în funcţie de propriile nevoi, între 150 şi 2.500 de metri pătraţi. O infrastructură IT modernă precum şi un acces uşor la mijloacele de transport sunt alte câteva caracteristici absolut necesare unei astfel de construcţii. După 2007, trecerea de la biroul de apartament în cel dintr-o clădire de birouri va fi însă, cel mai probabil, apanajul firmelor de succes. Câte vor fi IMM-urile al căror buget va permite plata unei chirii duble pe metrul pătrat, doar pentru a înlocui mirosul de mâncare de pe scara unui bloc comunist, pentru aerul ozonat al unui etaj superior dintr-o clădire de birouri, rămâne de văzut. Mirela Raicu spune că afacerile de mici dimensiuni reprezintă deja 52% din piaţa autohtonă a birourilor.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite