IDEI DE AFACERI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Firmele specializate in focuri de artificii pot castiga si pana la 100.000 de euro pe an O afacere care in scurt timp a inceput sa aduca venituri considerabile celor care au avut initiativa sa o

Firmele specializate in focuri de artificii pot castiga si pana la 100.000 de euro pe an
O afacere care in scurt timp a inceput sa aduca venituri considerabile celor care au avut initiativa sa o demareze este organizarea de focuri de artificii. Fie ca este vorba de o nunta, un botez sau un eveniment monden, alegeri sau spectacole in aer liber, o noua moda aparuta in ultimii ani este "garnisirea" acestora cu focuri de artificii. Daca in urma cu cativa ani focurile de artificii nu erau chiar la indemana tuturor, din cauza costurilor mari, aparitia unui numar mare de firme de profil a dus la scaderea preturilor. "Acum, cu 500 de euro un grup de medici, de exemplu, poate sa pregateasca un foc de artificii dragut pentru un coleg de-al lor, lucru care nu era posibil cu cativa ani in urma", ne-a declarat Maria Lupulescu, directorul firmei DML Marketing.
De la 400 la zeci de mii de euro
De altfel, majoritatea clientilor sunt cei care comanda focuri de artificii de valori mici, de 400-1.000 sau cel mult 5.000 de euro. Printre acestea se numara ambasadele, multinationalele sau, pur si simplu, persoane fizice, care desi nu au prea multi bani isi doresc neaparat un foc de artificii cu prilejul unui eveniment. "Cei care vor un foc de artificii nu sunt doar oameni cu bani, ci sunt multi care au chiar venituri modeste", mai spune Maria Lupulescu. Ea spune insa ca sunt si multi care nu se uita la bani si dau si cateva zeci de mii de euro pentru un foc de artificii. Cel mai scump foc de artificii care a putut fi vazut pe cerul romanesc a fost cel organizat cu prilejul Zilei Europei din acest an, care a costat 150.000 de euro, dar care a fost gandit si executat de o firma frantuzeasca. Cererile pentru focurile de artificii sunt diverse, astfel ca sunt solicitate artificii in forma de inimioare, palmieri sau chiar sub forma de mesaje scrise. "Pentru mesajele scrise pretul este intre 50 si 80 de euro pe metru scris. Iar cand vine vorba de artificii in diverse forme preturile variaza foarte mult", mai spune Lupulescu. In ce priveste veniturile unei astfel de afaceri, acestea difera in functie de clientii pe care ii tintesti. Astfel, daca clientii sunt cei enumerati mai sus, la care se adauga si cateva primarii de prin provincie, atunci profitul lunar poate ajunge cam la 2.000 de euro.
"Descurcaretii" fac afaceri profitabile cu primariile
Lucrurile se schimba insa atunci cand esti "descurcaret" si inchei ceva contracte cu Primaria Generala a Capitalei sau cu primariile de sector. "Cele mai scumpe focuri de artificii practic sunt comandate de primarii cu diverse prilejuri. Focurile de artificii organizate de Revelion de catre domnul Vanghelie au costat cam 10.000-15.000 de euro. De asemenea, cele de la Romexpo au fost foarte scumpe, dar au fost sponsorizari si de aceea nu pot sa estimez suma", ne explica si Valentin Mincof, directorul firmei Eltromex. Contractele cu primariile se castiga foarte greu si cu "multa munca", dar profiturile sunt pe masura, astfel ca pot ajunge la 100.000 de euro pe an. "In anii slabi, cum este acesta, veniturile pot ajunge la 3-4 miliarde de lei pe an. Si numesc acest an, un an prost pentru ca, din diverse motive, Traian Basescu a interzis focurile de artificii dupa alegeri", mai spune Mincof. Interlocutorii nostri spun ca acest lucru a determinat scaderea afacerilor in acest an si i-a facut sa piarda o serie de contracte. Mai grav este, spun reprezentantii celor doua firme de profil, ca multe firme organizeaza focuri de artificii fara autorizatie si in conditii de securitate indoielnice. "Nu se mai anunta Pompierii, Politia sau Salvarea si de aceea este mai riscant. Mai mult, nimeni nu vine sa te verifice, iar daca vine cineva, organizatorii gasesc ei un mod de a scapa", explica Maria Lupulescu.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite