Hotelurile nemodernizate vor fi expropriate de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proprietarii riscă să piardă complexurile turistice dacă le-au cumpărat doar din motive imobiliare şi nu au investit în reamenajarea lor, avertizează Ministerul Turismului. Hotelierii de pe litoral care nu ţin deschis toată vara, dar mai ales cei din staţiuni care nu-şi modernizează activele vor avea probleme dintre cele mai neplăcute.

Odată cu apariţia noii legi a turismului, aprobată recent de Guvern, răspunderea şi obligaţiile celor care deţin hoteluri şi complexuri turistice vor creşte enorm, iar riscurile pe care aceştia şi le asumă nu vor mai fi doar cele ce ţin de business. În primul rând, hotelierii de pe litoral sunt obligaţi să le ţină deschise pe întreg parcursul verii, ceea ce înseamnă că vor fi nevoiţi să găsească soluţii pentru a atrage clienţi şi în perioadele mai reci din an.

O măsură şi mai dură îi vizează, însă, pe cei care au cumpărat hoteluri doar din raţiuni imobiliare şi le-au lăsat nemodernizate: aceştia vor fi expropriaţi, iar hotelurile lor vor fi scoase la vânzare în vederea revenirii lor în circuitul turistic - un fel de „taxă pe pârloagă" aplicată în industria ospitalităţii.

Speculatorii vor fi obligaţi să vândă

Pierzând bani în aşteptarea clienţilor, speculatorii „vor fi obligaţi să vândă celor interesaţi la modul serios de turism sau să-şi schimbe atitudinea şi să aloce chiar ei bani pentru modernizare", afirmă ministrul Turismului, Elena Udrea, iniţiatorul acestor măsuri. „Acum se vor separa speculatorii de investitorii adevăraţi, se va vedea cine vrea să facă turism şi cine speculă imobiliară", a mai spus oficialul.

Printre cei vizaţi de exproprieri se numără şi Iosif Armaş, cel care deţine o bună parte dintre hotelurile vechi din staţiunea Băile Herculane. La Herculane, operaţiunile de expropriere vor porni foarte curând. Armaş a preferat să nu comenteze măsura propusă de conducerea Ministerului Turismului, dar a precizat că „în România, dreptul de proprietate este garantat prin Constituţie". Pe de altă parte, în Deltă şi în staţiunea Borsec au fost demarate investiţii masive pentru reabilitarea infrastructurii turistice. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite