Hotelurile pentru tineret au avut cea mai dinamică evoluţie în 2006

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul acestor unităţi este încă unul infim, astfel că segmentul cu cea mai importantă creştere în turism este nesemnificativ Hotelurile pentru tineret au înregistrat cea mai mare

Numărul acestor unităţi este încă unul infim, astfel că segmentul cu cea mai importantă creştere în turism este nesemnificativ

Hotelurile pentru tineret au înregistrat cea mai mare creştere în ceea ce priveşte numărul de sosiri şi de înnoptări în 2006 faţă de 2005, conform datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică. Astfel, sosirile în aceste unităţi au crescut cu 55,5%, iar înnoptările cu 73,1%. Problema însă constă în faptul că, deşi foarte efervescent, acest segment are o pondere foarte mică în totalul structurilor hoteliere din România - de doar 1-2%.

"Există foarte puţine astfel de unităţi, sub 5% din totalul hotelurilor din România. Cel mai aproape probabil că este un procentaj de 1-2%", a declarat pentru Adevărul Mihai Rîjniţă, secretar general al Federaţiei Industriei Hoteliere din România (FIHR). Potrivit acestuia, hotelurile pentru tineret au capacităţi de cazare reduse, de 10-30 de camere, însă, în acest context, gradul de ocupare anual este de cele mai multe ori de 100%.

Pe de altă parte, Traian Bădulescu, reprezentantul Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT) consideră că se poate deja vorbi despre un trend şi că se observă, în ultima perioadă, o creştere consistentă a turismului de tineret.

"Acest tip de hoteluri au preţuri mai mici decât unităţile de cazare obişnuite. Turismul de tineret, un segment neglijat în ultimii 15 ani, începe din nou să se dezvolte", spune Bădulescu. Majoritatea tinerilor, explică el, nu deţineau până acum suficiente fonduri pentru a investi în vacanţe, aşa că, în cazul unor deplasări prin ţară, înnoptau la rude, prieteni sau închiriau apartamente particulare pentru un timp limitat. În general, astfel de unităţi se adresează turiştilor plecaţi "cu rucsacul în spate".

"Şi turiştii străini tineri, veniţi în România, caută astfel de locaţii aici. În acelaşi fel, românii caută hoteluri pentru tineret în vacanţele din străinătate", a mai adăugat oficialul ANAT. La nivelul anului 2006, numărul înnoptărilor în structuri de cazare turistice a crescut cu 3,4%, până la valoarea de 18,99 milioane. Numărul de înnoptări în pensiuni rurale a crescut cu 25,5%, iar cel în pensiuni urbane cu 22,5%, în timp ce în cazul hanurilor a fost consemnat un avans de 22,4%. În schimb, a scăzut numărul nopţilor petrecute de turişti pe nave şi la căsuţe cu 23,9%.

În ceea ce priveşte creşterea înregistrată de pensiunile rurale, reprezentantul FIHR estimează că aceasta este mult mai mare, o pondere semnificativă a proprietarilor evitând să îşi declare veniturile, care nu sunt cuantificate de INS.

Totalul sosirilor a urcat în 2006 cu 7,1%, la 6,21 milioane, majorarea fiind de 3,4% în cazul vizitatorilor străini. Cei mai mulţi turişti străini provin din state situate în Europa (94,2%), iar 46,4% din ţări membre UE. Plecările vizitatorilor români în străinătate au crescut cu 24,7%, la peste 8,9 milioane, iar peste 83,3% au folosit transportul rutier.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite