UPDATE Hotelierii nu vor introducerea sistemului electronic de evidenţă a turiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Federaţia Industriei Hoteliere din România (FIHR) a transmis o scrisoare  Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), în care solicitau să nu fie introdus Sistemul Integrat de Evidenţă a Turiştilor (SIET), pentru că acesta ar aduce o serie de deservicii industriei.

Potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern, hotelurile şi pensiunile vor fi obligate să se înscrie într-un sistem de evidenţă a turiştilor prin care se va putea afla în orice moment cine şi unde este cazat, în caz contrar urmând să fie amendate cu o sumă de până la 20.000 de lei.

Sistemul electronic de evidenţă a turiştilor (SIET) va transmite informaţii confidenţiale fără acordul celor care se cazează în hoteluri, ceea ce va duce la scăderea gradelor de ocuparesunt de părere hotelierii.

Potrivit MDRT, sistemul va ajuta atât la acumularea de date statistice, cât şi la combaterea evaziunii fiscale. În plus, prin corelarea informaţiilor furnizate de SIET, persoanele care au săvârşit infracţiuni şi sunt urmărite naţional sau internaţional vor putea fi reperate mai uşor.

Proprietarii sau administratorii structurilor de primire turistice vor fi obligaţi ca în termen de 90 de zile lucrătoare de la intrarea în vigoare a actului normativ să înscrie unitatea de cazare în SIET.

"Transmiterea acestor date altor entităţi, fie ele definite prin HG, trebuie să presupună o explicaţie a motivului pentru care se transmit şi o garanţie asupra confidenţialităţii tratamentului lor, chestiune pe care acest proiect de act normativ nu o asigură, iar noi nu ni-l asumăm. Transmiterea acestor date, care nu au niciun caracter statistic, ne va conduce la pierderea de venituri şi ne va îngreuna activitatea" se arată în scrisoarea trimisă MDRT şi semnată de către Radu Enache, preşedintele FIHR, transmite Mediafax.

Potrivit hotelierilor, numărul persoanelor care se vor caza în unităţile turistice va scădea după ce acestea vor afla că datele lor personale vor fi transmise şi altor instituţii în afară de Poliţie şi Parchet.

O a doua consecinţă a aplicării SIET va fi că transmiterea în timp real în sistem a oricăror informaţii va presupune forţă de muncă suplimentară, deci costuri adiţionale considerate nejustificate de către hotelieri.

Potrivit FIHR, nu raţiuni statistice stau în spatele proiectului de act normativ privind înfiinţarea SIET, ci de altă natură.

"Ca o concluzie generală vă informăm că raţiunile statistice pentru care ar fi nevoie de o astfel de reglementare nu sunt întrunite în această propunere, cel puţin în această formă şi conţinut, şi pe cale de consecinţă o negăm şi vom apela la toate mijloacele pentru a nu fi promovată", se mai arată în documentul citat.

MDRT spune că nu va avea acces la datele personale ale turiştilor după implementarea SIET

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului nu va avea acces la datele personale de tipul nume, prenume, domiciliu, seria actului de identitate ale turiştilor cazaţi în structurile de primire care vor fi înregistrate în Sistemul Integrat de Evidenţă a Turiştilor (SIET), a anunţat instituţia.

Potrivit MDRT, instituţia va avea acces doar la datele statistice de tipul numărul de turişti cazaţi într-o structură de primire turistică, câţi sunt străini, din ce ţări provin, câţi sunt bărbaţi şi câţi sunt femei .

"În ceea ce priveşte evidenţa turiştilor, SIET va conţine exact aceleaşi date pe care le conţine în prezent fişa de anunţare a sosirii şi plecării turiştilor pe care fiecare turist o completează în momentul în care se cazează. Singura diferenţă este că, prin SIET, aceste date vor fi disponibile în format electronic", se arată într-un comunicat al instituţiei.

Reprezentanţii MDRT susţin că datele personale completate de turişti în "Fişa de anunţare a sosirii şi plecării turiştilor" vor fi disponibile, odată cu implementarea SIET, la fel cum sunt şi în prezent, doar angajaţilor Ministerului Administraţiei şi Internelor, aşa cum prevede legislaţia în vigoare.

"Referitor la scrisoarea adresată săptămâna trecută de Federaţia Industriei Hoteliere din România (FIHR), menţionăm că proiectul de hotărâre a Guvernului pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 237/2001 pentru aprobarea normelor cu privire la accesul, evidenţa şi protecţia turiştilor în structurile de primire turistice se află în dezbatere publică şi că, în urma discuţiei cu reprezentanţii FIHR, s-au identificat aspectele din textul proiectului care au iscat neînţelegeri şi au fost reformulate pentru a fi şi mai clare", se arată în comunicatul ministerului.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite