Hipermarketurile nu renunţă la taxe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Puşi la zid de legea comerţului, retailerii ameninţă că o vor contesta şi că nu vor ieftini alimentele. Stabilirea termenelor de plată fixe către furnizori nu le convine marilor magazine şi vor să amendeze noua lege care ar fi trebuit să aducă linişte între ei şi producători.

Marile lanţuri de retail au găsit deja chichiţe Legii 321/2009, cunoscută şi sub denumirile de „legea comerţului" sau „Codul de bune practici" şi spun că aceasta nu va putea fi aplicată în totalitate. Prima nemulţumire este legată de faptul că legea le impune termene maxime de plată a furnizorilor, ce variază între 12 şi 35 de zile, în funcţie de natura produselor, iar dacă vor întârzia plata vor trebui să plătească penalităţi. Totodată, retailerii spun că nici ei şi nici producătorii nu ştiu să stabilească preţul de achiziţie. Aşadar, retailerii au depus în Parlament o cerere de amendare a acestui pasaj din lege.

„Va trebui să amendăm această lege pentru că altfel vom avea probleme cu toţii. Termenele de plată scurte vor duce la comenzi mai mici şi mai dese, iar asta va genera cheltuieli logistice mult mai mari pentru furnizori", a declarat Alexandru Vlad, directorul executiv al Selgros, în cadrul evenimentului „Romania Retail Forum 2009", organizat de Mediafax.

Potrivit noii legi, comercianţii nu vor mai avea dreptul să impună furnizorilor să-şi vândă produsele la un preţ egal sau mai mic altor comercianţi, iar delistarea unui produs de la raft poate fi făcută doar cu o notificare prealabilă cu două luni a furnizorului.

Totodată, vor dispărea taxa de deschidere de magazine, cuprinsă între 1.000 de euro şi 15.000 de euro, precum şi cea solicitată pentru modernizarea acestora, de 1.000 - 5.000 de euro. Nu vor dispărea, însă, taxele de listare a produselor în raft, care pot ajunge chiar şi la 15.000 de euro, în funcţie de fiecare comerciant în parte. Producătorii susţin, însă, că retailerii vor găsi cu siguranţă alte denumiri ale acestor taxe pentru a putea încasa banii de la furnizori.

Ne putem aştepta la scumpiri

La rândul său, Delia Nica, head of representative office Metro Group România şi vicepreşedintele Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale, a adăugat că legea va aduce costuri suplimentare lanţurilor de magazine şi a dat de înţeles că este posibil să ne aşteptăm la majorări de preţuri în perioada următoare. „Costurile de transpunere a legii în contabilitatea noastră vor fi uriaşe, iar acestea se vor regăsi undeva", a punctat reprezentantul Metro.

Potrivit lui Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicată, foarte multe produse alimentare din ţara noastră sunt mai scumpe decât în Uniunea Europeană (UE), în ciuda faptului că nivelul de trai este mult mai scăzut în ţara noastră. Astfel, făina, laptele, carnea de porc şi cafeaua sunt mai scumpe în România decât în UE, în timp ce pâinea, ouăle, berea, carnea de vită şi ciocolata sunt mai ieftine, a punctat Liviu Voinea.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite