Hidroelectrica le stinge becul băieţilor deştepţi
0Din cauza secetei, Hidroelectrica va reduce livrările de energie cu aproape 40%, după activarea clauzei de forţă majoră din contractele de furnizare.
Seceta din ultimele luni loveşte puternic sectorul energetic. Producţia de energie a Hidroelectrica, cel mai mare şi cel mai ieftin producător de electricitate din România, este în prezent la doar 63% din cât se estimase pe baza debitelor multianuale, după ce a început să scadă încă din al doilea trimestru, a declarat ieri Constantin Trihenea, directorul general al companiei.
„Am întreprins măsurile legale pentru a obţine certificatul necesar pentru a activa clauza de forţă majoră din contractele de fuznizare. Astăzi (ieri - n.r.) la ora 13.00, Camera de Comerţ şi Industrie ne-a transmis cele 41 de certificate aferente celor 41 de contracte pe care le avem. Urmează ca în 48 de ore să notificăm în scris fiecare client de faptul că vom activa această clauză", a explicat Trihenea.
Preţ mai mare pentru „băieţii deştepţi"
Potrivit acestuia, cantitatea de electricitate care va continua să fie livrată va fi doar din producţia proprie, iar compania nu va mai cumpăra energie de la termocentrale, aşa cum făcea până acum. „Am vrut să evităm ceea ce s-a întâmplat în 2003, când tot din cauza secetei Hidroelectrica a avut pierderi de 4.000 de miliarde de lei vechi (400 de milioane de lei noi - n.r.) pentru că a cumpărat energie termo foarte multă. Este pentru prima dată când se invocă această clauză de forţă majoră", a mai spus şeful Hidroelectrica.
Potrivit acestuia, Hidroelectrica poate achiziţiona, la cererea clienţilor, energie termo pe care să le-o livreze pentru a suplini deficitul de energie hidro, însă şi preţul de livrare va creşte faţă de ceea ce este prevăzut în contracte. Hidroelectrica livrează circa 70% de electricitate anual prin contractele bilaterale încheiate direct, adică cele cu faimoşii „băieţi deştepţi" din energie.
Cel mai mare client este producătorul de aluminiu Alro Slatina, care cumpără 3 TWh anual, urmat de Energy Holding, care achiziţionează de la Hidroelectrica 2,6 TWh.Faţă de decembrie anul trecut, producţia de energie hidro este mai mică de mai bine de două ori. „În decembrie 2010, când am venit în companie, se produceau 29.000 de MWh pe zi. Zilele trecute s-au produs 9.800 de MWh, iar astăzi producţia a crescut la 12.000 de MWh", a adăugat Trihenea.
Mai multă energie scumpă
„Toate termocentralele sunt gata să asigure deficitul de energie hidro. Nu cred că vom ajunge în stadiul în care să importăm energie. Sperăm să terminăm anul pe profit", a mai spus oficialul Hidroelectrica. Întrebat dacă această problemă este cauzată şi de faptul că, pentru acest an, Hidroelectrica a încheiat contracte pentru o cantitate mai mare decât produce, Trihenea a răspuns negativ şi a precizat că singura cauză a acestei situaţii este situaţia hidrologică extrem de proastă în acest an. „Dunărea are acum un debit de 2.150 de metri pe secundă, faţă de mediile multianuale care sunt de 4.000 de metri pe secundă. Dunărea asigură 40% din producţia de energie a Hidroelectrica", a completat el.
În ceea ce priveşte impactul acestei situaţii asupra populaţiei, Trihenea a arătat că aceasta este problema furnizorilor de energie. Însă, având în vedere faptul că Hidroelectrica produce cea mai ieftină energie din România, populaţia va consuma mai multă energie
scumpă.