Hidroelectrica, obligată în instanţă să reia livările de energie către doi "băieţi deştepţi"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hidroelectrica, cel mai mare şi cel mai ieftin producător de electricitate din România, a fost obligată în instanţă să reia livrările către două companii, Elsid şi Electrocarbon, după ce Hidroelectrica sistase livările anul trecut, deoarece firmele nu au fost de acord ca preţul energiei să crească de la 1 ianuarie 2011.

Companiile cărora Hidroelectrica le furnizează electricitate în baza unor contracte directe, încheiate în perioada 2001-2005, au fost denumite în spaţiul publc cu sintagma "băieţii deştepţi din energie".

„În cazul a două contracte, Hidroelectrica a sistat livrările de energie încă din 2010, dar contractele au fost repuse în execuţie de prima instanţă de judecată şi livrarea a fost reluată până la soluţionarea recursului. Avem convingerea că solicitarea de majorare a preţului va fi rezolvată favorabil la instanţele superioare şi că cei doi clienţi vor fi obligaţi să achite diferenţa de preţ pentru energia livrată din momentul începerii procesului", a comunicat compania, la solicitarea Mediafax.

Surse din companie declarau, în trecut, pentru "Adevărul", că Hidroelectrica ar trebui să plătească penalităţi de cel puţin un miliard de euro dacă ar decide să rezilieze unilateral contractele cu "băieţii deştepţi".

Compania controlată de Ministerul Economiei a prelungit în 2009 jumătate dintre cele 18 contracte bilaterale de vânzare a energiei electrice, pentru a creşte preţurile de livrare şi pentru a putea renegocia anual aceste tarife.

„În perioada următoare vor continua acţiunile privind renegocierea sau întreruperea contractelor cu valabilitate până în 2018 şi este avută în vedere majorarea preţului de livrare la toate contractele existente. În plus, Hidroelectrica a contactat două companii de avocatură din ţară şi străinătate care să identifice temeiul acţiunilor în instanţă", mai spun oficialii companiei.

Preşedintele Băsescu a declarat, la începutul acestei săptămâni, că aşteaptă de la ministrul Economiei, Ion Ariton, „nişte veşti bune" în privinţa întreruperii unor contracte bilaterale de vânzare a energiei.

Hidroeletrica susţine că „încă din aprilie 2011" ministrul Ariton a cerut companiei să renegocieze preţurile şi termenele de valabilitate ale contractelor istorice.

„Ca urmare, Hidroelectrica a notificat fiecărui beneficiar de contract cererea privind majorarea preţului de livrare şi a duratei contractelor, acolo unde a fost cazul. În lunile aprilie-iunie 2011, la sediul Hidroelectrica s-au purtat negocieri intense între conducerea managerială şi fiecare dintre aceşti beneficiari, asistaţi de casele lor de avocatură", mai precizează oficialii producătorului de electricitate.

Potrivit raportului administratorului, anul trecut Hidroelectrica a livrat energie în baza unor contracte bilaterale următoarelor companii: Alro, Luxten, Energy Holding, EFT România, Elsid Titu, Electrocarbon, Europec, Electromagnetica, ArcelorMittal Galaţi, Alpiq Romindustries (fost Buzzman Industries), Alpiq Romenergie (fost EHOL Distribution), Electrica, CNH Petroşani, Societatea Naţională a Sării şi CLMB Patinoar Braşov.

Totodată, pentru exportul energiei, Hidroelectrica a avut contracte cu ATEL şi EFT România.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite