Hidroelectrica: Preţul din contractele noastre este mai mare decât costul de producţie a energiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Contractele Hidroelectrica nu reprezintă ajutor de stat pentru clienţii producătorului de energie, întrucât preţul este mai mare decât costul mediu de producere a electricităţii, se arată într-un comunicat al companiei.

Comisia Europeană analizează contractele încheiate de Hidroelectrica la preţuri cu mult sub media pieţei cu anumiţi furnizori de energie, precum şi cu ArcelorMittal şi Alro Slatina, a declarat astăzi comisarul european pentru Competiţie, Joaquin Almunia, prezent la Bucureşti.

„Sunt cantităţi de energie care nu se vând liber. Anumiţi jucători sunt avantajaţi în detrimentul altora, piaţa este astfel distorsionată, ceea ce duce la preţuri foarte mari pentru restul consumatorilor. Comisia Europeană se va asigura că va fi respectată disciplina din domeniul ajutorului de stat în acest sector din România", a spus oficialul european.

În replică, oficialii Hidroelectrica spun că au răspuns cu deplină transparenţă solicitărilor Comisiei şi au pus la dispoziţie toate datele cerute.

"Referitor la contractele de furnizare încheiate cu Alro Slatina şi Arcelor Mittal - au fost transmise, prin intermediul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, clarificările solicitate încă din luna aprilie 2011, iar Comisia Europeană nu a cerut până acum informaţii suplimentare, se mai arată în comunicat.

Conducerea companiei consideră că cele doua contracte mentionate nu se încadreaza în categoria ajutorului de stat (subventii indirecte acordate de către stat pentru anumiţi distribuitori) şi a argumentat solid aceasta convingere, mai spun oficialii Hidroelectrica.

Ei argumentează că în toate cazurile livrarea s-a facut la preţuri mai mari decât costul mediu de producţie, asigurând profitul companiei. De asemenea, încheierea acestor contracte nu a avut ca rezultat transferul unor resurse financiare aparţinind statului român către furnizorii menţionaţi.

Directorul general al companiei, Constantin Trihenea, a declarat, citat în comunicat, că a început negocieri cu partenerii din contracte pentru reducerea duratei de livrare şi a cantităţilor, majorarea preţului şi chiar întreruperea contractelor.

"Negocierile vor continua până la finele anului, urmând ca rezultatele să fie aplicate începând cu exerciţul economico-financiar 2012", a completat Trihenea.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite