Hidroelectrica şi Romgaz, lideri regionali

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Varujan Vosganian vrea să transforme cele două companii în cei mai importanţi jucători de pe piaţa energetică din regiune Ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian, şi-a

Varujan Vosganian vrea să transforme cele două companii în cei mai importanţi jucători de pe piaţa energetică din regiune

Ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian, şi-a propus să transforme o serie de companii din domeniul energiei în jucători importanţi pe piaţa de profil din regiune. Totodată, strategia oficialului guvernamental vizează şi listarea pe piaţa de capital a unor societăţi importante precum Romgaz, Hidroelectrica şi Nuclearelectrica.

"Cea mai importantă resursă a României este energia. Dacă vom juca în mod inteligent cartea energiei în Europa şi dacă vor fi dezvoltate strategiile energetice, fiscale şi cele postaderare, România va fi privită cu mai mult respect", crede Varujan Vosganian. Ministrul consideră că, întrucât cele trei mari strategii se află, instituţional, în acelaşi loc, va da o mai mare coerenţă liniilor de acţiune.

"Poate că, din acest punct de vedere, ideea fuziunii Ministerelor Finanţelor şi Economiei a fost una potrivită", a mai spus Vosganian. El a explicat că strategia energetică, al cărei termen de finalizare este sfârşitul lunii mai, trebuie să aibă un corespondent financiar foarte clar: cât costă, de unde vin banii şi cum va fi racordată la cea fiscal bugetară - cu dezvoltarea pieţelor financiare.

Ministrul economiei crede că listarea la bursă a companiilor Transgaz, Romgaz, Nuclearelectrica şi Hidroelectrica va aduce prezenţa în Consiliile de Administraţie a unui reprezentant din sectorul privat care va fi cel mai important reper al corectitudinii şi eficienţei managementului. "Interesul privat în cadrul companiilor va face mai mult decât orice Corp de Control", a explicat Vosganian.

În ceea ce priveşte direcţiile importante de acţiune pentru următoarea perioadă, acestea se vor axa pe următoarele componente: finalizarea privatizării distribuţiei de energie electrică şi a microhidrocentralelor, precum şi demararea privatizării în sectorul de producţie termo. "Vrem să transformăm Romgaz şi Hidroelectrica în forţe economice regionale, aşa cum este de pildă CEZ din Cehia. Romgaz are această forţă, iar dezvoltarea se va face prin intermediul pieţelor de capital şi printr-o anumită strategie îndrăzneaţă în ce priveşte valorificarea resurselor, în ce priveşte componenta de depozitare şi implicare a investiţiilor", a completat ministrul.

Licitaţie reluată, pentru reactoarele 3 şi 4

Ministrul economiei a mai anunţat că procedurile de selectare a investitorilor pentru construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă vor fi reluate. "Am semnat proiectul de hotărâre privind atragerea investitorilor pentru construcţia celor două reactoare, dar de o lună şi ceva a existat o dispută între Ministerul Economiei şi cel al Finanţelor, care invocă faptul că lista investitorilor a fost făcută înainte de a apărea hotărârea de guvern şi a solicitat reluarea procedurilor", a spus Vosganian. El a adăugat că în câteva săptămâni va trece hotărârea prin guvern, apoi, pentru a evita orice suspiciune, vor fi reluate toate procedurile de selectare a investitorilor, lăsând la latitudinea acestora să decidă şi modul în care îşi vor recupera banii. "Formula de a lua energie la preţ de cost se pare că nu este foarte clară din punctul de vedere al liberei competiţii şi, în plus, luând la preţul de cost, s-ar putea să nu mai rămână bani pentru investiţii ulterioare", a spus ministrul. El a declarat că, dacă datoriile Nuclearelectrica nu vor fi anulate, compania nu va putea participa la construcţia reactoarelor 3 şi 4, iar proiectul nu va mai putea fi realizat.

De altfel, directorul general al Nuclearelectrica, Teodor Chirica, a atras atenţia că dacă nu se va debloca proiectul pentru reactoarele 3 şi 4, investitorii selectaţi deja ar putea fi pierduţi. "Cei care sunt interesaţi să investească la 3 şi 4 sunt la fel de interesaţi să investească la Belene în Bulgaria, E.ON vrea să facă o centrală nucleară în Slovacia, deci interesul pentru energia nucleară începe să cuprindă şi alte ţări în jurul României", a spus Chirica. El a invocat faptul că deja, din cauza factorului politic, România a pierdut oportunitatea de a avea, de doi ani cel puţin, unitatea 2 în operare.

La rândul său, Valică Gorea, şeful Agenţiei Nucleare Române, a tras un semnal de alarmă asupra faptului că este extrem de important ca în acest an să nu pierdem startul reluării construcţiei unităţilor 3 şi 4. "Un motiv este risipirea şi pierderea forţei de muncă calificată, care, neavând o perspectivă sigură pentru viitorul apropiat, începe să îşi caute de lucru în alte părţi", a explicat Gorea.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite