Harta suprafețelor agricole, gata la anul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Barna Tanczos, spune că, la începutul anului viitor, va fi gata harta agricolă a României, în urma unei investiții de aproape un milion de euro.

"În perioada iunie-august am fotografiat toate suprafețele agricole ale României, perioada propice în care putem vedea și recolta. Sistemul informatic este în curs de implementare, iar de la începutul anului viitor îl vom pune în practică", a spus Barna Tanczos, secretars de stat în Ministerul Agriculturii, prezent la Sibiu, la seminarul privind dezvoltarea fermelor de semi-subzistență în Uniunea Europeană.

El spune că scopul acestei hărți este identificarea suprafețelor necultivate. "După ce vom implementa acest sistem, fiecare primărie va putea să verifice fiecare parcelă, să trimită notificări, somații și apoi chiar să-i amendeze pe cei care nu-și lucrează pământurile", spune acesta. Agenția de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) se va ocupa de implementarea acestui proiect.

Anterior, ministrul de resport, Valeriu Tabără spune că cei care au teren dar nu-l cultivă ar putea primi amenzi de până la 60 de euro pe hectar, echivalentul subvenției pe hectar. 

În opinia secretarului de stat, circa 1% din terenul agricol al României nu este în proprietatea nimănui. "Din cele aproape trei milioane de hectare nelucrate, peste 300.000 sunt în proprietatea statului, alte mii de hectare au fost retrocedate, așa că, practic, doar 1% din cele 14,7 milioane în total nu are proprietar", spune el.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite