Harta şomajului în Uniunea Europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Criza din Europa continuă să-şi spună cuvântul: şomajul rămâne la cote alarmante.

După mai bine de patru ani de criză economică, ţările Uniunii Europene (UE) prezintă un bilanţ sumbru al activităţii de pe piaţa muncii: numărul şomerilor din statele membre UE a ajuns la finele lunii martie la 24,77 milioane, cu 8,5 milioane mai mulţi faţă de nivelul înregistrat la începutul lui 2008. Rata medie a şomajului din spaţiul comunitar a stagnat în martie la 10,2%, în timp ce indicatorul a crescut la 10,9% în zona euro, potrivit datelor publicate de Biroul European de Statistică - Eurostat.

Şomajul din Spania, de neoprit

În timp ce state precum Austria, Suedia, Slovenia, Slovacia şi Cehia au înregistrat uşoare reduceri ale ratei şomajului, în Spania, Portugalia şi Irlanda, situaţia rămâne îngrijorătoare. Rata şomajului din Spania a continuat să crească în luna martie, ajungând la 24,1%, un nou maxim-record, cel mai înalt nivel din Uniunea Europeană. Datele arată că alte 365.900 de persoane şi-au pierdut locurile de muncă în primele trei luni ale anului, numărul total al şomerilor ajungând la 5,6 milioane. Situaţia este cu atât mai îngrijorătoare, cu cât mai bine de jumătate dintre tinerii spanioli sub 25 de ani nu au un loc de muncă.

De altfel, liderii de la Madrid recunosc că ţara lor s-a împotmolit într-o criză de proporţii uriaşe şi că şomajul este una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă. În Portugalia, rata şomajului a ajuns la finele primului trimestru la 15,3%, în creştere de la 14,6% la începutul anului. Grecia nu a publicat datele privind şomajul în luna martie, însă indicatorul se situa în ianuarie la 21,7%, al doilea nivel din Uniunea Europeană, după Spania.

Şi în România rata şomajului şi-a continuat trendul ascendent, ajungând la sfârşitul lunii martie la 7,5%, în creştere de la 7,1% în februarie. Numărul şomerilor a crescut cu aproximativ 29.000, ajungând la 735.000 de persoane. 

Click pe infografie pentru a mări

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite