Harta insolvenţelor la început de an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul companiilor care au intrat în ianuarie 2012 în procedură de reorganizare a crescut faţă de aceeaşi lună din 2011. Cei mai mulţi debitori cer insolvenţa din cauza problemelor de finanţare.

Companiile continuă să fie afectate de criza economică din Europa. Cererea scăzută, încasarea greoaie a facturilor, dar şi problemele de finanţare au creat dificultăţi serioase pentru antreprenori încă de la începutul anului. Numărul firmelor care au intrat în insolvenţă în prima lună a acestui an a fost de 1.400, în creştere de la 1.243 în aceeaşi lună din 2011, potrivit datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).

„De obicei, în perioada 15 decembrie - 15 ianuarie, nu există un flux mare de deschideri de proceduri, mai ales că intrarea în procedura insolvenţei este o decizie importantă. Totuşi, la începutul acestui an am fost uşor surprinşi de creşterea numărului de cereri, însă cu siguranţă vorbim de decizii luate din anul anterior, dar puse în practică abia în acest început de an", ne-a declarat Andreea Anghelof, managing partner în cadrul Casei de Insolvenţă Transilvania (CITR).

Retailul, lovit de criză

În prezent, cele mai multe cazuri de insolvenţă provin din retail, imobiliare şi industrie, spun specialiştii Casei de Insolvenţă Transilvania, care se aşteaptă ca aceste domenii să fie în topul cererilor de reorganizare şi perioada următoare.

„În cazul retailului, principala dificultate cu care se confruntă companiile aflate în insolvenţă rămâne lipsa capitalului circulant pentru finanţarea stocurilor. Iar asta se datorează unei structuri rigide a costurilor şi activităţilor puternic sezoniere", a explicat reprezentanta CITR. Un alt punct nevralgic pe care l-a menţionat Andreea Anghelof îl constituie lipsa suportului din partea furnizorilor, iar aceasta este o barieră în derularea activităţilor de retail, în cadrul procedurilor de insolvenţă.

Judeţele în care s-au înregistrat cele mai multe proceduri de insolvenţă în anul 2011 sunt Bucureşti-Ilfov, Dolj, Constanţa, Prahova şi Braşov. La polul opus, cele mai puţine intrări în insolvenţă s-au consemnat în 2011 în Suceava, Teleorman, Mureş, Călăraşi şi Covasna. Clasamentul a rămas similar şi în prima lună a acestui an, potrivit reprezentanţilor CITR.

De bunăvoie

Cele mai multe cereri de insolvenţă au fost depuse chiar de debitori, decizie prin care încearcă să-şi protejeze afacerile de creditori. Tendinţa s-a conturat încă din 2011, numărul cererilor depuse de debitori depăşindu-l pe cel al solicitărilor venite din partea creditorilor, spun specialiştii în reorganizare judiciară. „Am observat în 2011, pentru prima dată în perioada postdecembristă, că numărul cererilor de insolvenţă depuse de debitori a fost mai mare decât numărul cererilor depuse de creditori, iar această tendinţă va continua şi în 2012", a declarat pentru „Adevărul" Arin Stănescu, preşedintele Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţă din România (UNPIR).

Influenţate de efectele crizei economice, unele companii apelează la intrarea în insolvenţă ca ultimă soluţie pentru redresarea businessului. În acest caz, trebuie elaborat un plan clar de reorganizare, iar compania trebuie să aducă „bani proaspeţi", este de părere preşedintele UNPIR. „Fără finanţare nu există reorganiazare.

O reorganizare nu poate fi făcută fără bani. Aceşti bani pot fi luaţi fie din împrumuturi, fie din investiţii, fie din vânzarea unor active", a explicat Arin Stănescu.  Din păcate, nu multe firme ies câştigătoare din acest proces de reorganizare a activităţii. „O parte covârşitoare din companiile intrate în insolvenţă, adică aproximativ 90%, ajung în faliment", a subliniat Stănescu.

Un an dificil

Numărul firmelor care vor intra în insolvenţă în acest an va creşte comparativ cu 2011, se aşteaptă Arin Stănescu, preşedintele Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţă din România. În cel mai optimist scenariu, acesta se va menţine la nivelul înregistrat anul trecut. Firmele vor opta pentru reorganizare atât timp cât nu creşte consumul intern şi vor avea acces destul de greu la credite, spune Arin Stănescu. Aşadar, numărul de insolvenţe va fi influenţat atât de condiţiile de finanţare ale băncilor comerciale, cât şi de situaţia economică din Uniunea Europeană.

Creditarea, factor-cheie

Întreprinderile mici şi mijlocii (IMM) se vor confrunta în continuare cu dificultăţi în ceea ce priveşte obţinerea finanţării având în vedere accesul restrâns la creditare, potrivit Consiliului Investitorilor Străini (CIS). Reprezentanţii CIS consideră că acest sector are nevoie de susţinere, mai ales în actualul context economic, când se prefigurează un nou an de criză economică. „Suntem în faţa unui an de plină criză economică la nivel internaţional şi local, iar anii care vin nu vor fi mai prolifici. IMM-urile au nevoie de bani suplimentari, având în vedere contextul economic", a declarat Florin Bănăţeanu, director pentru consultanţă fonduri europene şi sectorul public în cadrul KPMG România.

90% este ponderea companiilor care ajung la faliment în urma procedurii de insolvenţă.

Proiectele imobiliare, în stand-by în ianuarie 2012

Domeniul imobiliar înregistrează, de asemenea, un număr tot mai mare de intrări în procedură de insolvenţă, atât la nivelul proiectelor imobiliare rezidenţiale sau comerciale, cât şi la cel al producătorilor de materiale de construcţii, potrivit CITR. Cele mai recente intrări în insolvenţă în rândul proiectelor imobiliare sunt Citadella din Titan şi Ibiza Sol. Dar, în derulare, se mai află şi Kronvest Construct Braşov, ARCOM SA Bucureşti, Buftea Land, Buftea Scheme, Forest Life Ilfov, Gespi Investment - Season Resindence Poiana Braşov, NDI Group - Ioana Hotels Sinaia, ML IMOBILIARE Bucureşti.

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite