Harta crizei în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România, Bulgaria, Ungaria, Slovenia şi ţările baltice sunt principalii perdanţi în faţa crizei economice. Economiile lor au înregistrat anul trecut cele mai mari scăderi.

„Adevărul" a realizat o radiografie a evoluţiei economiilor Europene. Criza economică nu a ocolit nicio economie. România a înregistrat anul trecut o scădere economică de 7,1%, toate sectoarele având o contribuţie negativă la formarea PIB, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică. Dacă cei mai mulţi analişti se aşteptau ca ultimul trimestru din 2009 să ne aducă ieşirea din recesiune, ei bine, s-au înşelat.

Economia românească a continuat sa scada în ultimul trimestru din 2009, contracţia PIB fiind de 6,5% faţă de aceesi perioadă din anul precedent. Dacă ne uităm la celelalte economii din Europa, nici ele nu se pot lăuda foarte mult. În timp ce Polonia este singura ţară europeană ce se poate mândri că a ocolit recesiunea, economiile vestice au avut scăderi temperate, iar România, Ungaria, Bulgaria, Slovenia şi ţările baltice sunt marile perdante în faţa crizei.

Estonia, Letonia şi Lituania şi-au diminuat PIB-ul în ultimul trimestru din 2009 cu 9,4%, 17,9% şi, respectiv 13% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2008, din cauza gradului mare de îndatorare al atât al Guvernelor, cât şi al sectorului privat. În ceea ce priveşte vecinele României, Bulgaria şi Ungaria, dar şi Slovenia, economiile lor au pierdul din cauza crizei peste 5% din valoarea PIB.

„Cele mai mari probleme le-au avut în 2009 economiile dependente de finanţările externe - România, alături de Ungaria, Bulgaria şi ţările baltice", a explicat Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank.

Harta crizei in Europa
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite