Haosul legislativ incurca economisirea si creditarea in sistem colectiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legea 541/2002 privind economisirea si creditarea in sistem colectiv pentru domeniul locativ a fost modificata prin Ordonanta de Urgenta 86/2005, iar pana la sfarsitul lunii septembrie va trece

Legea 541/2002 privind economisirea si creditarea in sistem colectiv pentru domeniul locativ a fost modificata prin Ordonanta de Urgenta 86/2005, iar pana la sfarsitul lunii septembrie va trece de Camera Deputatilor o alta forma, modificata (Legea 277/2005), rezultata in urma negocierilor in Senat. Persoanele care incheie in prezent un astfel de contract cu banca intra sub incidenta OUG din 19 iulie, care stipuleaza ca prima primita de la stat este de 15% din suma economisita pentru anul respectiv, iar aceasta nu poate depasi echivalentul in lei a 100 de euro. Cu titlu de exceptie, pentru persoane cu varsta de pana la 35 de ani sau care au in intretinere copii minori, nivelul maxim al primei nu poate depasi 130 de euro. Astfel, pentru tinerii pana in 35 de ani, fara copii, prima anuala este de 115 euro, cele cu un copil de 120 euro, cu doi copii 125 euro, iar cu trei copii sau mai multi 130 de euro. Persoanele peste 35 de ani pot beneficia de o prima de la stat de 100 de euro. Datele problemei se schimba in cazul Legii 277/2005. Astfel, prima nu poate depasi echivalentul in lei a 120 de euro, cu cateva exceptii: pentru tinerii pana in 35 de ani, fara copii, prima va fi 135 de euro, pentru cei cu un copil 140 de euro, cu doi copii 145 de euro, iar cu trei sau mai multi copii 150 de euro. Se asteapta ca pana la sfarsitul lunii septembrie proiectul legislativ sa treaca de Camera Deputatilor. "In decurs de doua luni au aparut doua acte legislative, cel de-al doilea modificandu-l pe primul. Din octombrie vor fi alte reguli. Instabilitatea legislativa erodeaza credibilitatea unui astfel de produs", subliniaza Ioan Bejan, consilier-sef al ANL.
E nevoie de stabilitate pe cel putin patru ani
La randul sau, presedintele HVB Banca pentru Locuinte, Petre Tulin, declara ieri pentru ziarul nostru: "Speram ca pe viitor sa avem stabilitate legislativa pentru cel putin 4-5 ani, asa cum s-a intamplat in celelalte tari unde produsul este operational. Daca in fiecare an vom face modificari ale primei de stat, vom avea mari probleme si produsul nu va mai avea credibilitate in randul populatiei. Cine intra intr-un astfel de contract pe termen lung, de cel putin 5 ani, vrea sa aiba convingerea ca datele acestuia nu se schimba. In functie de nivelul primei de stat, solicitantul isi face niste calcule, spre a vedea daca randamentul pe care-l obtine pe perioada de economisire este convenabil sau nu comparativ cu alte produse financiar-bancare." Pe 15 septembrie va fi deschisa HVB Banca pentru Locuinte, a doua banca specializata pe economisire si creditare in sistem colectiv pentru domeniul locativ, dupa Raiffeisen Banca pentru Locuinte. Produsul de economisire-creditare este in lei si presupune existenta unei perioade minime de economisire (cu o dobanda de 3% pe an), urmata de acordarea unui credit (cu 6% dobanda pe an). Noua banca va veni cu doua variante de produs. Una dintre acestea prevede ca suma acordata drept credit poate reprezenta 60% din valoarea contractului (si nu 50%, in cazul ofertei Raiffeisen Banca pentru Locuinte), in conditiile in care solicitantul economiseste 40%. In situatia in care, dupa perioada de economisire, acesta nu mai doreste sa mai ia credit, va primi 0,8% din valoarea contractului, care reprezinta jumatate din comisionul de deschidere platit initial. Raiffeisen Banca pentru Locuinte comunica ieri infiintarea de birouri speciale in cadrul sucursalelor Raiffeisen Bank.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite