Haos in locul retrocedarilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Retrocedarea terenurilor agricole si forestiere continua sa exercite presiune asupra autoritatilor. Daca fostii proprietari stiu ce au de cerut, reprezentantii statului nu stiu inca ce au de dat

Retrocedarea terenurilor agricole si forestiere continua sa exercite presiune asupra autoritatilor. Daca fostii proprietari stiu ce au de cerut, reprezentantii statului nu stiu inca ce au de dat inapoi. Centralizarea datelor privind suprafetele revendicate se face greoi, iar autoritatile dau vina una pe cealalta pentru intarzierile produse.
Directorul ADS vrea numaratoare paralela
Pentru ca doar 19 judete din 42 au transmis situatia cu suprafetele ce urmeaza a fi retrocedate, Barna Tanczos, directorul general al Agentiei Domeniului Statului (ADS), vrea sa faca in paralel o alta numaratoare. ,Va fi o centralizare neoficiala, cu caracter informal pentru ADS", ne-a declarat Tanczos. El spune ca oamenii din subordinea sa vor merge prin tara ca sa culeaga informatiile chiar de la comisiile locale de aplicare a legilor funciare. Un lucru este cert: astazi, in Romania nimeni nu stie suprafata totala care este revendicata, spune directorul general al Agentiei. Cifra exacta va fi cunoscuta abia catre sfarsitul anului, dupa ce executivul a fost nevoit sa le mai acorde fostilor proprietari o perioada de gratie de doua luni pentru a-si depune cererile de reimproprietarire. Potrivit estimarilor oficiale, aproximativ 500.000 hectare de teren arabil vor face obiectul retrocedarii, la care se mai adauga doua milioane hectare de paduri. ADS are in acest moment o suprafata disponibila de aproximativ 573.000 hectare, dar situatia nu este limpede nici aici. ,Comisiile judetene si locale au facut puneri in posesie pe o suprafata totala de 100.000 hectare fara ca terenurile sa fie preluate de la ADS. Din acest motiv au aparut foarte multe situatii conflictuale, deoarece unele persoane si-au inregistrat proprietatile, insa terenurile mai figureaza inca in gestiunea noastra", ne-a declarat Barna Tanczos. Oficialul Agentiei nu exclude varianta atacarii in instanta a acestor titluri in cazul in care comisiile judetene nu transmit pana la mijlocul lunii octombrie documentatia care sa permita scaderea terenurilor respective din gestiunea ADS.
La Mogosoaia nu mai ajunge pamantul
Si in judetul Ilfov intalnim aceeasi presiune asupra celor care impart pamanturile fostilor proprietari. ,Pana acum, aproximativ 5.000 hectare de terenuri agricole au fost solicitate, iar suprafata disponibila, afectata partial si de cladiri, este de 4.500 hectare. La paduri nu o sa avem probleme, avem cereri pentru 4.000 hectare, iar disponibilul este de 22.000 hectare", ne-a declarat Marian Petrache, prefectul judetului Ilfov. Totusi, in ceea ce priveste terenurile agricole, in unele localitati, revendicarile depasesc cu mult suprafetele reale. Asa se intampla la Mogosoaia, unde cele 34 hectare pe care le au autoritatile nu ajung pentru a satisface toate cererile de retrocedare. In aceasta situatie, legea spune ca transferul de proprietate se face in localitatile invecinate.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite