Haos fiscal la Bursă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

BVB face grevă, brokerii cer regândirea impozitului, iar investitorii se revoltă Piaţa de capital este bulversată de decizia autorităţilor privind modul de calcul al impozitului pe

BVB face grevă, brokerii cer regândirea impozitului, iar investitorii se revoltă

Piaţa de capital este bulversată de decizia autorităţilor privind modul de calcul al impozitului pe câştigurile din tranzacţii la Bursă.

Asociaţia Brokerilor solicită organizarea unei dezbateri publice pentru stabilirea modului de calculare a acestui impozit, Bursa este astăzi în grevă timp de o oră, casele de brokeraj sunt decise să dea statul în judecată dacă se menţine actuala formă de impozitare, iar investitorii sunt de-a dreptul alarmaţi de ceea ce se întâmplă. Singura parte "bună" în această poveste este faptul că zilele acestea s-a vorbit de România în aproape toate ţările lumii.

Decizia autorităţilor de a percepe impozitul de 16% din câştigurile brute aferente tranzacţiilor pe piaţa de capital, urmând ca pierderile să fie deduse în cadrul declaraţiei de venit din luna mai, iar eventualele diferenţe de recuperat să fie plătite abia la finele anului, a generat proteste vehemente atât în rândul brokerilor, cât şi printre investitori. Cum era de aşteptat, reacţiile nu au întârziat să apară. Bursa de Valori a anunţat că sesiunea de tranzacţionare de azi va începe cu o oră mai târziu, în semn de protest faţă de modalitatea de calculare a impozitului pe piaţa de capital. De asemenea, Asociaţia Brokerilor a înaintat o solicitare privind dezbaterea publică a acestei probleme. "Dacă nu se va schimba sistemul de impozitare, în sensul aplicării cotei de 16% la câştigul net, intenţionăm să dăm în judecată Ministerul Finanţelor. Este inadmisibil ceea ce se întâmplă. Subiectul impozabil este individul, şi nu titlul", a declarat pentru Adevărul, Petru Prunea, preşedintele societăţii de brokeraj SSIF Broker. La rândul său, Iulian Panait, preşedintele KTD Invest, afirmă: "Impozitarea câştigului brut este în contradicţie cu Codul Fiscal. Este vorba de un ordin guvernamental care contrazice o lege aprobată în parlament. Este greu de crezut că se va merge pe această formulă.

Investitorii sunt revoltaţi de ceea ce se întâmplă

Cum era şi de aşteptat, jucătorii la Bursă sunt revoltaţi de intenţia autorităţilor de a le lua în ianuarie impozit pe câştigul brut. "Impozitul la Bursă este anacronic, ruşinos şi neconstituţional. Din acest motiv am formulat o cerere de chemare în judecată şi am ridicat excepţia de neconstituţionalitate şi a acestui impozit-bir, ca şi pentru cel pe proprietate (imobile şi autovehicule). Cauza se află la Curtea Constituţională", a scris un investitor ziarului Adevărul.

Jucătorii la Bursă nu înţeleg de ce sunt obligaţi să "sponsorizeze" statul pentru câteva luni. "La orice activitate economică, impozitarea se face în baza unui bilanţ, la câştigul de la Bursă întâi te împuşcă şi după aia te judecă. Îi dai statului o grămadă de bani ca să te "căciuleşti" la el un an întreg să-ţi dea ce ţi se cuvine înapoi, fără dobândă evident şi mai puţini cu rata inflaţiei pe perioada respectivă", afirmă un investitor. Mulţi sunt decişi să aştepte ca situaţia să se limpezească. "Cred că cei de la finanţe au constatat pe ultima sută de metri din 2006 că este posibil să intre în incapacitate de plată datorită majorărilor de pensii şi salarii şi nu ştiau pe unde să scoată cămaşa. Au găsit rezolvarea. Ca la noi la nimeni. Probabil, eu am să calculez impozitul în varianta 15 mai (pe baza profitului net ) şi nu le dau nimic în plus. Asta dacă nu mă răzgândesc şi mai aştept până se hotărăsc ei să-şi justifice opera", scrie un investitor pe site-ul ziarului Adevărul.

Dacă nu se va schimba sistemul de impozitare, în sensul aplicării cotei de 16% la câştigul net, vom da în judecată Ministerul Finanţelor
Petru Prunea
preşedintele societăţii de brokeraj SSIF Broker

Impozitarea câştigului brut este în contradicţie cu Codul Fiscal. Este vorba de un ordin guvernamental care contrazice o lege aprobată în parlament.
Iulian Panait
preşedintele KTD Invest

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite