Guvernul vrea să vândă pe bursă acţiuni la mai multe companii energetice, printre care Petrom şi Romgaz

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul intenţionează să vândă pe bursă acţiuni din pachetele pe care le deţine la mai multe companii energetice, urmând să obţină încasări de peste un miliard de euro, transmite Mediafax, citând un document oficial.

Companiile la care statul va vinde acţiuni la Bursa de Valori sunt Petrom (12,64%), Romgaz (15%), Transelectrica (15%), Transgaz (15%), Conpet (7,72%), Oil Terminal (8,62%).

În cazul Oil Terminal, se va analiza statutul de societate strategică, pentru a se stabili dacă statul va păstra pachetul majoritar de acţiuni.

Toate aceste acţiuni vor fi scoase la vânzare pe bursă în termen de circa trei luni de la data la care operaţiunea va fi aprobată de Guvern, iar preţul de ofertă va fi stabilit de către intermediarul ofertei publice şi avizat de Ministerul Economiei.

Simultan cu aceste proceduri, într-un interval cuprins între 4 şi 6 luni, Guvernul intenţionează să vândă şi o parte din acţiunile minoritare deţinute la companiile privatizate în sectorul distribuţiei de energie electrică (achiziţionate de E.ON şi Enel).

Totodată, în subordinea Ministerului Economiei va fi constituită, ca sursă alternativă sau complementară celor bugetare, o structură tip fond de investiţii, care va administra activele statului în industrie şi energie, va participa la finanţarea proiectelor de investiţii şi va valorifica acţiunile deţinute la companiile din portofoliul statului.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite