Guvernul vrea penitenciar în parteneriat public-privat, „după modelul anglo-saxon”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Emil Boc a prezentat, la finalul şedinţei de Guvern de miercuri, lista principalelor proiecte care vor fi dezvoltate în parteneriat public-privat (PPP). Pe lista scurtă se află 17 proiecte, printre care şi un penitenciar, după modelul anglo-saxon.

Cele mai importante proiecte vizează domeniul transporturilor, al energiei, dezoltării regionale, mediului, sănătăţii şi justiţiei. „În acest moment avem legislaţia care vizează implementarea proiectelor în  parteneriat public-privat. Aceste proiecte vin în completarea investiţiilor de la bugetul de stat sau a investiţiilor din fonduri europene", a declarat şeful Executivului.

Vă prezentăm, mai jos, lista proiectelor, pe domenii:

Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii

Autostrada Comarnic-Braşov - în regim de concesiune

Autostrada Sibiu - Piteşti - 116 km

Autostrada Ploieşti - Buzău - Focşani - 133 km

Centura de sud a Capitalei şi Centura de nord a Capitalei, ambele în regim de autostradă

Autostrada Târgu-Mureş - Iaşi - Ungheni - 307 km

Ministerul Economiei

Hidrocentrala Tarniţa - Lăpuşteşti - o investiţie estimată la 1,1 miliarde de euro

Finalizarea Unităţilor nucleare 3 şi 4 de la Cernavodă - proiect estimat la 4 miliarde de euro

Termocentrala de la Doiceşti - investiţie estimată la 700 milioane de euro

Proiectul internaţional AGRI (Azerbaidjan - Georgia - România), respectiv interconectorul de gaze

„După aprobarea tuturor statelor participante în proiect, acesta va fi implementat în regim de parteneriat public-privat", a precizat Boc.

Mediu şi Agricultură

Amenajarea Canalului Siret-Bărăgan în regim de parteneriat public-privat, investiţie estimată la 200 de milioane de euro.

„Acest proiect va rezolva atât problemele legate de irigaţii, cât şi problemele legate de alimentarea cu apă şi protecţia împotriva inundaţiilor", a apreciat premierul.

Ministerul Dezvoltării Regionale

Proiectul Eco din cartierul Ghencea, Bucureşti, care se va întinde pe o suprafaţă de 100 de hectare şi care vizează construcţia a 10.000 de locuinţe şi alte utilităţi. „În acest moment este începută procedura de concurs pentru soluţia urbanistică", a explicat primul-ministru.

Proiectul Esplanada - care va fi reluat de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, un proiect estimat la 800 - 900 milioane de euro

Finalizarea Canalului Dunăre - Bucureşti.

„Este un proiect cu implicaţii multiple atât navigabile, turistice, economice, irigaţii şi care practic a fost abandonat, dar valoarea lui nu trebuie să fie uitată", a arătat Emil Boc, adăugând că acest proiect va fi realizat de MDRT în parteneriat cu Ministerul Transporturilor.

Podul rutier peste Dunăre, între Brăila şi Tulcea, - un proiect realizat în parteneriat cu Ministerul Transporturilor şi cu participarea şi sprijinul Consiliilor judeţene Tulcea şi Brăila.

Sănătate

Construcţia în parteneriat public - privat a şase spitale regionale de urgenţă în Timişoara, Cluj-Napoca, Târgu-Mureş, Iaşi, Craiova şi Bucureşti.

Centrului de sănătate "Ana Aslan", respectiv punerea sa în valoare, proiect care va fi realizat în parteneriat de Ministerul Sănătăţii şi MDRT.

În ceea ce priveşte Ministerul Justiţiei, premierul Emil Boc a arătat că se are în vedere realizarea unui penitenciar în regim de parteneriat public-privat, după modelul anglo-saxon.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite