Guvernul va închide magazinele duty-free

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul va sista eliberarea de autorizaţii de funcţionare pentru magazinele de tipul duty-free, după ce inițial a vrut să sisteze doar comercializarea țigărilor și băuturilor alcoolice în astfel de unități, potrivit proiectului de combatere a evaziunii, citat de Mediafax.

Termenul de valabilitate a actualelor avize va fi limitat la cinci ani de la data eliberării. Mai mult, după acest interval nu vor mai fi eliberate noi autorizaţii. "De la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, Ministerul Finanţelor nu mai eliberează autorizaţii de funcţionare a magazinelor duty-free/duty-free diplomatic", se arată în proiectul ordonanţei de urgenţă privind combaterea evaziunii fiscale. La începutul anului, ministrul Finanţelor a emis un ordin care obliga comercianţii de mărfuri în regim duty-free să lichideze stocurile de băuturi spirtoase şi produse din tutun în termen de 45 zile. După acest termen, comerţul cu aceste mărfuri urma să fie interzis. Singurele excepții erau anumite produse, precum berea, bijuteriile şi alimentele. Însă, ordinul a fost  suspendat în instanţă după ce unul dintre firmele din domeniu a contestat interdicţia.

40% din țigările confiscate provin din magazinele duty-free


Guvernul justifică intenţia de a sista activitatea magazinelor de acest tip motivând prin faptul că 40% din țigările confiscate anul trecut  provin din magazinele duty-free. În plus, datele Ministerului de Interne şi ale Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, rezultate în urma controalelor efectuate în anul 2009, relevă faptul că 93% dintre bonurile fiscale de achiziţie de ţigarete s-au întocmit în fals.

Autoritățile mai spun că aportul operatorilor economici din domeniul duty-free la bugetul de stat este nesemnificativ, și asta pentru că aceştia înregistrează pierderi sau profituri nesemnificative. Ei mai arată că unele societăţi comerciale declară pierderi contabile între 700.000 şi 8,2 milioane de lei, ceea ce are drept consecinţă neplata impozitului anual pe profit. "Circuitul comercial este conceput în aşa fel încât să se sustragă profitul realizat de la impozitare, sursele de aprovizionare fiind plasate în ţări care fac imposibile verificările, precum China, India, Dubai, Egipt. În fapt, acivitatea magazinelor duty-free este aproape în întregime dedicată comercializării prezumtive de ţigarete unor presoane care călătoresc în Ucraina, Moldova şi Serbia, ţări unde preţul ţigărilor este inferior celui practicat legal în România, respectiv 0,4-0,8 euro/pachet faţă de 1,2-1,7 euro/pachet", se arată în document.


O sursă importantă pentru piaţa neagră a ţigaretelor, aşa cum relevă Garda Financiară, o constituie contrabanda pe frontiera terestră, la graniţa cu Ucraina şi Moldova, precum şi în portul Constanţa.


Până la desfiinţarea acestui tip de magazine, Guvernul va introduce limite cantitative la produsele de tutun şi alcool care pot fi vândute unei singure persoane prin magazinele duty-free, pentru consum de uz personal şi fără accize.

Deoarece sunt plasate în regim de antrepozit de TVA, bunurile comercializate prin magazinele duty-free beneficiază de scutirea specială de TVA şi accize.


În prezent funcţionează un număr de 50 magazine duty-free autorizate, dintre care 45 situate în 12 puncte de frontieră.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite