UPDATE Guvernul a amânat aprobarea unor subvenţii mai mari pentru producătorii de energie regenerabilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul ar fi trebuit să aprobe în şedinţa din această după-amiază ordonanţa de urgenţă privind modificarea Legii 220/2008, care prevede majorarea numărului de certificate verzi acordate producătorilor de energie din surse regenerabile, însă a amânat această decizie, au declarat, pentru "Adevărul", surse din sectorul energetic.

Comisia Europeană a aprobat în luna iulie noua schemă-suport privind subvenţiile acordate producătorilor de energie regenerabilă sub forma certificatelor verzi, iar decizia a fost publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene marţi, 23 august.

Potrivit deciziei Directoratului General pentru Concurenţă din cadrul CE, bugetul total al schemei-suport este 80,7 miliarde de lei, adică 19,5 miliarde de euro, ceea ce înseamnă contravaloarea certificatelor verzi pe toată durata de aplicare a schemei de sprijin.

Acest lucru înseamnă maximum 15 ani pentru turbinele eoliene noi, pentru microhidrocentralele noi, pentru electricitatea solară şi pentru toate tipurile de biomasă.

Tehnologiile eoliene second hand primesc certificate timp de şapte ani. Microhidrocentralele retehologizate vor beneficia de sprijin timp de 10 ani, iar cele nemodernizate - trei ani.

Investitorii care doresc să beneficieze de schema de sprijin trebuie să înceapă producţia până cel târziu la 31 decembrie 2016.

În primii 10 ani de aplicare a schemei, producătorii vor primi certificate în valoare de circa 10 miliarde de euro.

Cum funcţionează schema-suport

Producătorii de energie primesc subvenţii sub forma unor certificate verzi pe care le pot vinde mai departe pe o piaţă specializată, pentru un câştig în plus faţă de preţul propriu-zis al electricităţii.

Certificatele valorează între 27 şi 55 de euro fiecare şi vor fi valabile 16 luni.

În paralel, furnizorii de energie sunt obligaţi să achiziţioneze un anumit număr de certificate verzi, în funcţie de cantitatea de energie pe care o livrează. Însă ei vor transfera aceste costuri în tarifele finale, deci consumatorii vor fi cei care vor subvenţiona de fapt producţia de energie verde.

Ce primesc producătorii

Până acum, toţi producătorii de energie regenerabilă primeau un certificat verde pentru un MWh de energie livrat în sistem, însă decizia CE dă undă verde unei noi legislaţii în domeniu, care majorează numărul de certificate.

Astfel, producătorii de energie eoliană vor primi două certificate până în 2017, după care unul.

Cei care generază electricitate din surse solare vor beneficia de şase certificate. Producătorii vor primi două certificate pentru utilizarea biomasei, biogazului şi a biolichidelor şi un singur certificat în cazul tehnologiilor bazate pe fermentarea deşeurilor şi nămolurilor rezultate din apele uzate. Vor primi trei certificate cei care folosesc culturile energetice, în timp ce producătorii care utilizează surse geotermale beneficiază de două astfel de titluri.

Cât plătesc consumatorii

Potrivit Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, care estimează că noua schemă va fi aplicată din septembrie, acest lucru va duce la o scumpire a electricităţii cu o valoare cuprinsă între 2% şi 4,5% pentru populaţie.

Preţul se va majora pe măsură ce în sistem va intra mai multă energie verde, ajungând să coste cu 30% în plus în 2017, după cum arată calculele autorităţilor.

În final, potrivit deciziei CE, toţi consumatorii din România ar putea plăti 19,5 miliarde de euro către producătorii de energie regenerabilă pe întreaga perioadă de aplicare a schemei.

De ce facem asta

Strategia UE prevede creşterea ponderii energiei din surse regenerabile la 20% până în anul 2020 şi reducerea emisiilor de dioxid de carbon tot cu 20% până în acel an.

România s-a angajat ca 24% din consumul total de energie în 2020 să fie din surse regenerabile.

Pe partea de electricitate, România are o ţintă de 38% pentru anul 2020. Anul trecut, România a produs 35% din electricitate din surse regenerabile, depăşindu-şi ţinta de 33%.

Sectorul renegerabilelor, în special al energiei eoliene, a atras în ultimii doi ani proiecte uriaşe în România. Investitorii sunt interesaţi de potenţialul eolian mare al ţării noastre, în condiţiile în care mai multe studii de prestigiu au indicat Dobrogea ca fiind cea mai bună regiune din sud-estul Europei pentru astfel de investiţii şi a doua de pe întregul continent.

Karoly Borbely, secretar de stat în Ministerul Economiei, declara pentru "Adevărul" în urmă cu câteva luni că trei sferturi dintre investitorii străini care se interesează de oportunităţi de afaceri din România vizează sectorul energetic, în special producţia de electricitate din surse eoliene.

Asociaţia Română pentru Energie Eoliană estimează că acest sector va atrage investiţii de cinci miliarde de euro în următorii ani.

Subvenţiile sunt necesare întrucât tehnologiile pentru producţia de energie regenerabilă sunt foarte scumpe. De exemplu, investiţia necesară pentru instalarea unui MW eolian este cuprinsă între 1,5 şi 1,8 milioane de euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite