Guvernul taxează tot ce mişcă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Blănurile, iahturile şi bijuteriile vor fi din nou suprataxate, iar carnea, peştele, zahărul sau legumele şi fructele achiziţionate intracomunitar vor fi purtătoare de TVA. Mai mult, Garda şi Vama îi vor putea percheziţiona pe contribuabilii suspecţi. - UPDATE

“Adevărul” a publicat încă din 16 mai proiectul ordonanţei de urgenţă privind combaterea evaziunii fiscale care prevede măsuri drastice de taxare care contravin regulamentelor Comisiei Europene. 

Ieri, acest proiect a fost publicat pe site-ul Ministerului de Finanţe şi va intra în vigoare de la 1 iulie. Principalele modificări constau în reintroducerea accizelor la produsele de lux (iahturi, parfumuri, blănuri, arme de vânătoare, bijuterii) şi aplicarea Taxei pe Valoare Adăugată (TVA) pentru achiziţiile intracomunitare de cereale, legume, fructe, carne, peşte, flori, zahăr şi materiale de construcţii. Pentru tranzacţiile în interiorul ţării cu aceleaşi produse, la care se adaugă şi pâinea, va fi aplicată taxarea inversă, respectiv la beneficiar. Taxarea inversă este aplicabilă numai între persoane înregistrate în scopuri de TVA, prin care persoana obligată la plata taxei este beneficiarul şi nu furnizorul. Practic, colectarea se face la finalul circuitului şi sunt mult diminuate pierderile din diferite tranzacţii între interpuşi. În acest fel, se urmăreşte simplificarea metodei de taxare.

Taxă pe fructele de mare

"În scopul diminuării evaziunii fiscale în domeniul comerţului cu bunuri din categoriile: cereale şi plante tehnice, legume şi fructe, flori, carne şi preparate din carne, peşte, preparate din peşte şi fructe de mare, zahăr, făină, pâine, o măsură eficientă o constituie aplicarea taxării inverse pentru livrările de astfel de bunuri în interiorul ţării între persoane impozabile înregistrate normal în scopuri de TVA", se arată în nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă de urgenţă. Accizele vor fi percepute firmelor, asociaţiilor familiale şi persoanelor fizice autorizate care produc sau achiziţionează din teritoriul comunitar ori din afara teritoriului comunitar astfel de produse.

Vlădescu admite că e ilegal

În nota de fundamentare a ordonanţei de urgenţă Ministerul Finanţelor admite că taxarea inversă şi aplicarea TVA pentru achiziţiile intracomunitare contravine relulamentelor Comisie Europene, însă îşi asumă eventualele sancţiuni.

În cazul achiziţiilor intracomunitare de bunuri din anumite categorii cu risc crescut de fraudă, proiectul de act normativ contravine Directivei 2006/112/CE privind sistemul comun de TVA, în ceea ce priveşte momentul exigibilităţii şi al modalităţii de plată a taxei pe valoarea adăugată. Aplicarea taxării inverse pentru livrarea în interiorul ţării a bunurilor din anumite categorii cu risc crescut de fraudă, altele decât cele prevăzute de Directiva 2006/112/CE privind sistemul comun de TVA, fără a obţine o derogare în acest sens, contravine legislaţiei comunitare", se specifică în nota de fundamentare.

Anul trecut, în octombrie, Guvernul a decis. tot printr-o ordonanţă de urgenţă că de la data de 1 ianuarie 2010, va elimina accizele pentru produsele de lux, tocmai pentru că taxarea nu era conformă cu legislaţia europeană. “Se încalcă prevederile art. 90 din Tratatul de instituire a Comunităţilor Europene…” se arăta în nota de fundamentare din octombrie 2009.

Inspectorii fiscali vă vor putea opri maşina!

Prin viitoarea ordonanţă, Executivul va extinde atribuţiile comisarilor Gărzii Financiare şi vameşilor, acordându-le dreptul de a opri mijloace de transport pentru control. Măsura intervine după ce, în 2009, Guvernul a permis inspectorilor Gărzii să confişte bunuri şi să participe la percheziţii. În urmă cu un an, Guvernul a decis că inspectorii Gărzii Financiare pot să confişte bunuri, să legitimeze persoanele aflate la locul controlului şi să participe activ la percheziţii în localuri publice sau case, curţi, dependinţe şi grădini etc. - dacă există indicii că în aceste locuri ar fi ascunse documente sau mărfuri ori se desfăşoară activităţi care au ca efect evaziunea fiscală.

Nivelul accizelor la produsele de lux

• Blănuri naturale – 45%
• Iahturile şi alte nave şi ambarcaţiuni de agrement: între 5% şi 15%
• Bijuterii din aur şi/sau platină: 15% (verighetele fac excepţie, fiind accizate cu doar 10%
• Produsele de parfumerie: între 10% şi 35%
• Armele de vânătoare, altele decât cele de uz militar: 100%

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite