Guvernul se plânge de presiunile FMI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oficiali din Ministerul Economiei susţin că Fondul vrea ca statul să vândă companiile viabile şi să rămână cu cele care merg în pierdere.

Tiradele FMI se îndreaptă, în cadrul misiunii aflate în plină desfăşurare în aceste zile în România, asupra viitorului companiilor de stat. Oficialii Fondului pun presiune pentru privatizarea pachetelor majoritare de acţiuni ale Electrica Distribuţie, Electrica Furnizare, precum şi ale viitorului Complex Energetic Oltenia, a declarat ieri Alexandru Săndulescu, director general în cadrul Ministerului Economiei. Acesta a amintit problemele legate de slaba finanţare în sectorul termocentralelor, arătând că una dintre sursele de finanţare sunt, aici, privatizările.

Marje de profit de peste 25%

„FMI nu vrea privatizarea unor termocentrale cu costuri mari şi care au nevoie de investiţii. În schimb, pune presiune pentru privatizarea Electrica Furnizare şi Distribuţie. Ce realizăm astfel? Dispare comparaţia dintre distribuţiile de stat şi cele private", a precizat oficialul ministerial. Potrivit informaţiilor deţinute de „Adevărul", distribuţiile private au o rată de rentabilitate reglementată la nivelul de 12%, în timp ce societăţile de stat au doar 8%.

Astfel, prin privatizarea ultimelor filiale Electrica rămase la stat, toate distribuţiile vor putea obţine rate de rentabilitate de 12%, astfel că tarifele de distribuţie vor creşte, la fel şi preţurile finale plătite de consumatori. Mai mult, distribuţiile de energie sunt foarte atractive pentru investitori, întrucât fiecare dintre filiale are monopol în regiunea respectivă. Tariful de distribuţie a electricităţii este reglementat şi permite obţinerea unei marje de profit de peste 25%, faţă de doar 6-8%, cum este în statele din Europa Centrală.

Acum mai sunt la stat filialele Muntenia Nord, Transilvania Nord şi Transilvania Sud. Restul companiilor de distribuţie şi furnizare din cadrul Electrica au fost privatizate în 2005-2006 şi au fost cumpărate de Enel, E.ON şi CEZ. Totodată, viitorul complex energetic din Oltenia va fi format din actualele complexuri Craiova, Rovinari şi Turceni, precum şi din Societatea Naţională a Lignitului Oltenia. Prin urmare, toate aceste societăţi, care asigură o treime din producţia de energie a ţării, vor ajunge în mâini private.

Monopolul privat este mai costisitor

Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului pentru Economie Aplicată, a declarat pentru „Adevărul" că statul nu ar trebui să privatizeze companiile care sunt profitabile şi aduc venituri la bugetul public. „Nu ar trebui să transformăm monopolul de stat în monopol privat, pentru că acesta din urmă este mult mai costisitor. Nu este în regulă să privatizăm companiile care pot fi administrate profitabil de către stat şi care aduc venituri la buget. Din privatizări beneficiem de venituri o singură dată, iar acestea sunt extrabugetare, deci nu se pot lua în calcul atunci când vorbim de deficit", a argumentat Voinea.

Profitul Electrica a crescut spectaculos

Grupul Electrica a raportat un profit uriaş pentru primele nouă luni ale anului: 142 de milioane de lei, cu 350% mai mare decât în perioada similară a anului trecut şi în creştere cu peste 300% faţă de întregul an 2010.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite