Guvernul scoate pe tarabă vechiturile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În încercarea de a strânge bani prin orice mijloc, Guvernul vrea să vândă societăţile care nu au mai trezit de mult interesul investitorilor. Avioane Craiova, Şantierul Naval Mangalia, Cuprumin, Moldomin şi ISCIR sunt din nou pe lista privatizărilor.

Pentru a mai face rost de bani, Guvernul scoate de la naftalină o listă cu companii care sunt de mult timp scoase la privatizare, dar de care nu s-au mai arătat interesaţi de mult potenţialii investitori. Pe această listă se află Avioane Craiova, Şantierul Naval Mangalia, Cupru Min Abrud, Moldomin Moldova Nouă şi institutul de analiză tehnică ISCIR-CERT, potrivit unui document oficial citat de Mediafax.

Cristian Preda: Guvernul Boc trebuie schimbat

Criza „îmbolnăveşte“ piaţa farmaceutică


Cum speră guvernanţii ca, de data aceasta, intenţia de vânzare să aibă rezultat? Înainte de a fi puse pe tarabă, vechile societăţi vor fi „curăţate" prin anularea datoriilor istorice şi prin concedieri, astfel încât societatea să fie productivă. Spre exemplu, în cazul Avioane Craiova, Executivul promite rezolvarea unor probleme care au condus la eşuarea negocierilor anterioare, printre care reducerea numărului de salariaţi şi clarificarea situaţiilor litigioase, precum anularea obligaţiilor uzinei faţă de fosta Iugoslavie.

În 2008, după mai mulţi ani de tentative eşuate de privatizare, compania a fost la un pas de a fi vândută cehilor de la Aero Vodochody, însă investitorul şi AVAS nu s-a înţeles asupra termenilor contractuali. Apoi, anul trecut, au eşuat şi negocierile cu italienii de la Alenia Aeronautiva. Toamna trecută, ministerul Economiei, în subordinea căreia a trecut compania în 2009, arăta că este dispus să vândă societatea prin orice mijloc posibil.

La Mangalia e mai rău

O nouă încercare de privatizare este prevăzută şi pentru Şantierul Naval Mangalia, întrucât asocierea cu firma germană Lurssen Lar Investment în Mangalia Naval Systems, încheiată în 2008, nu a avut efecte benefice. „Până în prezent, din activitatea de asociere au rezultat pierderi care îngreunează şi mai mult situaţia societăţii", se arată în documentul citat.

În cazul Cuprumin Abrud, pe parcusul acestui an, Ministerul Economiei a primit două scrisori de intenţie din partea firmelor Minerals and Metals Group Australia şi Barrick Gold Corporation Romania, interesate de achiziţia companiei. Cupru Min a fost lansată de două ori la privatizare în 2008, dar fără succes. Şi datoriile Cupru Min, de peste 100 de milioane de lei, vor fi şterse.

Moldomin Moldova Nouă a încheiat, în 2007, un contract de cooperare pentru activităţi miniere cu consorţiul format din Energo Mineral, Cuprom şi Ipronef, dar contractul a fost reziliat un an mai târziu pentru neonorarea unor obligaţii.

În prezent, compania înregistrează o situaţie financiară dificilă, cu datorii bugetare de peste 250 milioane de lei şi toate activele sechestrate de ANAF, AVAS şi primărie.

Documentul citat relevă faptul că Guvernul a primit o scrisoare de intenţie din partea firmei ucrainiene „Uzina de procesare a metalelor neferoase Artemovsk".

Privatizare pe bursă

Guvernul are în plan privatizarea pe bursă a Romgaz, prin listarea unui pachet de 15%. Alte pachete suplimentare de 15% din Transgaz şi Transelectrica şi de 12% din Petrom vor fi tranzacţionate pe BVB.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite