Guvernul scapă un privat sub lupa FMI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul a inclus o companie privată în penultima scrisoare către FMI, alături de întreprinderile de stat ale căror datorii trebuie consolidate la bugetul general consolidat începând cu acest an.

 Astfel, firma Dalkia România SRL, societate de drept privat în proporţie de 100%, a fost trecută pe lista „ruşinoasă" a datornicilor de stat.

Potrivit secretarului de stat în Ministerul Finanţelor Gheorghe Gherghina (foto), Institutul Naţional de Statistică a făcut această clasificare în 2009, conform metodologiei ESA 95.

Aceasta prevede ca întreprinderile publice finanţate de la buget cu peste 50%, pe o perioadă mai mare de trei ani, să fie consolidate la bugetul de stat.

„A fost o companie de stat care, din informaţiile noastre, a fost privatizată la începutul lui 2010. Acum verificăm dacă statul mai are vreo implicare în acţionariat şi ce subvenţii a primit compania", a declarat Gherghina, pentru „Adevărul".

Pe pagina de web a Dalkia România se spune că aceasta este prezentă în ţară încă din 1992 şi că este o filială a Veolia Environment, la fel ca ApaNova.

Potrivit relatărilor mai vechi din presa locală, Consiliul Judeţean Prahova şi Primăria Municipiului Ploieşti au ales să concesioneze, din 2004, întregul sistem de termoficare pe o durată de 15 ani, către Dalkia Termo Prahova, care, încă din 2009, s-a alăturat transnaţionalei EDF (Electricité de France).

Potrivit oficialului din Finanţe, compania a primit subvenţii pentru energia termică. Directorul adjunct al INS, Vladimir Alexandrescu, a declarat că instituţia va reveni astăzi cu informaţii suplimentare. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite